Банкеръ Daily

Общество и политика

Дянков провалил купуването на нов изтребител

Финансовата политика на Симеон Дянков попречила за закупуването на нов изтребител. Това стана ясно от изслушването на бившия военен министър Аню Ангелов по време на заседанието на Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Още в края на 2008 г., началото на 2009 г. при кабинета "Станишев" имало оферта от САЩ в резултат на питане от България.

В първия кабинет "Борисов" е създаден комитет, който да проучи опциите за боеспособността на авиацията ни. Ангажирани с проучването били настоящият вътрешен министър Валентин Радев, тогава заместник на Аню Ангелов, както и президентът Румен Радев като шеф на ВВС.

Получили сме оферти от 15 държави. Имало оферти за нови самолети, както и за втора употреба.

Ангелов припомни, че през 2010 г. бюджетът на Министерството на отбраната (МО) е намален с 40%. Орязването било заради амбицията да влезем в чакалнята на еврозоната и желанието за ниски дефицити, както и за постигане на балансиран бюджет. Документите били явни. Имало само секретност около методиката за оценка на изтребителите.

Никога не съм игнорирал военната експертиза, отчете Аню Ангелов. До 2012 година МО успява да разплати стари дългове и според него вече можело годишно да отделяме по 100-150 милиона лева за самолет, който да изплащаме в рамките на седем години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във