Банкеръ Weekly

прозрения

Дянков откри нова формула за трудовия ни пазар

Безработните вече изгубиха правото си да се оплакват, че не могат да си намерят работа, с която да изхранват семействата си. Финансовият министър Симеон Дянков е помислил за тях и дори вече им е приготвил лопати и мотики в килера на ведомството си. Макар и да звучи трагикомично на фона на социалната политика на правителството, съвсем не на шега вицепремиерът заяви, че през 2013-а борбата с безработицата ще е приоритет №1 за управниците. Държавата щяла да задели повече пари за заетост на трайно безработните. Те ще трябва да запретнат ръкави и да започнат да копаят на археологическите обекти или на нивите в селското стопанство.


Откъдето и да го погледнем, това си е гениално прозрение на министър Дянков. Така или иначе, той ще оперира с продънен от самия него бюджет. Свежи пари от чуждестранни инвестиции и приватизация не се очакват, а еврофондовете от сегашния програмен период са на изчерпване. Затова единственият му изход е да търси богатства под земята. С около двеста хилядите трайно безработни Дянков ще организира и поведе една огромна и


нахъсана армия от работници

nbsp;


по потници. Която за отрицателно време може да прекопае всички тракийски могили, прабългарски градове и римски крепости по нашите земи. С един куршум вицето ще удари два заека. България хем ще се превърне в предпочитана туристическа дестинация и ще печели милиарди от върволицата чуждестранни поклонници на културата и архитектурата, хем тружениците с пот на челото ще си заработят по няколко минимални заплати. Новозаетите обаче трябва да внимават да не би в трудовите им договори да фигурира клауза, според която ще получат пари само ако изровят антики на стойност поне колкото Панагюрското златно съкровище. Някои хора са способни на подобна византийска хитрост...


В земеделието пък метър от запустяла нива няма да остане. Докато прекопават 111-те хиляди квадратни километра площ на страната, за лопатарите може да има и бонус - парче постна пица.


Шегата настрана, но изказването на Дянков за пореден път показа, че управляващите живеят в един идиличен свят - нашенския Абсурдистан. Финансовият министър си позволи да посочи като по-важни въпросните 200 хиляди души, загубили работата си преди кризата, за сметка на останалите 200 хиляди, останали на улицата по време на управлението на ГЕРБ. Да се делят безработните на


трайни и пресни като колбасите

nbsp;


най-малкото е цинично, защото става въпрос за хора, изправени пред една и съща непреодолима бариера. Дянков щял да дава повече пари за програми срещу трайната безработица, както го правят скандинавските държави, тъй като това било доходна политика. След като изпреварихме Германия по изпълнение на бюджета, защо да не надминем Швеция по висок стандарт на живот?


Но да хвърлим поглед как точно правителството смята да разреши успешно основния си приоритет за 2013-а. В Националния план за действие по заетостта, одобрен на последното заседание на Министерския съвет за миналата година, се предвижда със 73 млн. лв. от държавния бюджет да бъде осигурена работа за 22 177 безработни. В документа изрично се посочва, че активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към безработни младежи до 29 години, безработни над 50-годишна възраст, хора с ниска или нетърсена на пазара професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, безработни с ниско образование, включително и от ромски произход, хора с увреждания и неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. и обезкуражените. Дотук добре. Само че планът май е направен на принципа копи-пейст, като само 2012-а е сменена с 2013-а.


В миналогодишния план е написано, че по мерки и програми за заетост и обучение са осигурени 73 млн. лв. от хазната за над 27 хил. безработни. А също така, че през 2012-а активната политика на пазара на труда ще бъде приоритетно насочена към следните целеви групи - безработни младежи до 29 г., безработни над 50-годишна възраст, неактивни лица, желаещи да работят, в това число и обезкуражените, безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на умения, и хора с увреждания. Звучи познато, нали? Парите за борба срещу безработицата пак са 73 милиона, целевите групи си остават същите, само заетите сега ще намалеят заради повишаването на минималната работна заплата до 310 лева. Тогава за какъв приоритет изобщо говори министър Дянков? Държавните чиновници можеха да пипнат поне малко прословутия национален план, а не да го преписват едно към едно, за да не стават началниците им за смях.


През изминалата година от държавния бюджет и по Оперативната програма Развитие на човешките ресурси


правителството изсипа над 420 млн. лв.

nbsp;


за посреднически услуги за намиране на работа, по трудови програми и обучения за професионална квалификация. То не бяха нови възможности, първи работи, шансове, развития и какви ли не начинания, проекти и схемички... С наливането на тази огромна сума властта се канеше поне да задържи безработицата на нивото от 2011-а. А какво се получи? По последни данни на Евростат през ноември 2012-а безработните у нас са били 12.4% срещу 11.7% за същия месец година по-рано. И явно някой се е провалил, след като не може да се справи дори и пръскайки половин милиард лева.


На церемонията Работодател на 2012-а социалният министър Тотю Младенов изкара изминалата година почти бляскава за трудовия ни пазар. Над 31 100 безработни били включени в заетост, по други насърчителни мерки държавата плащала или обучавала още 4200 души, 51 410 младежи до 29 години също намерили нов работодател. Похвално, но ако резултатите бяха толкова добри, тогава защо безработицата продължава да расте? И защо последният доклад на Еврокомисията ни поставя сред аутсайдерите на Стария континент заедно с Румъния, Гърция и Испания точно заради агонизиращия ни трудов пазар? Във въпросния документ се съдържат няколко твърде нелицеприятни констатации, за които управляващите пак се оказаха слепи и глухи. За справка на Дянков и Младенов ние сме сред най-заплашените от бедност и загуба на работата европейски граждани, а заедно с Латвия сме държавите, в които по време на кризата делът на хората, живеещи в тежки материални лишения, е нараснал най-много - с 12 процента. Даже във фалиралата Гърция бедняците не са се увеличили толкова. Ето защо Дянков и Младенов, които разполагат с немалко пари, са длъжни да откриват с тях реални, а не скъпоструващи и временни работни места. Иначе и всичките съкровища в държавата да изровим, икономиката ни пък ще колабира, а мизерстващите ще се увеличават.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във