Банкеръ Daily

Общество и политика

Диана Ковачева заминава за среща на балканските омбудсмани в Ниш

Доц. Диана Ковачева ще участва утре в среща на балканските омбудсмани, организирана от сръбския защитник на гражданите  Зоран Пашалич в гр. Ниш.

В рамките на международната конференция: „Укрепване на капацитета на институцията и увеличаване на достъпността на омбудсмана за всички граждани“ Ковачева ще представи работата на българската институция, а Зоран Пашалич ще отчете резултатите от проект за повишаване достъпността до гражданите, живеещи в отдалечени сръбски общини.

Припомняме, че двамата омбудсмани изслушваха проблемите на български и сръбски граждани в обща приемна на територията на Сърбия в градовете Димитровград (Цариброд) и Босилеград.

Институцията на сръбския защитник ще представи пред балканските омбудсмани и състоянието на малцинствата в Сърбия, както и наблюдението си върху дейностите за борба с трафика на хора.

В последния панел на форума ще се дискутира укрепването на капацитета на омбудсманите в съответствие с Парижките принципи и принципите на Венецианската комисия – независимост, безпристрастност, прозрачност, плурализъм и максимално широк мандат при защита правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във