Банкеръ Daily

Общество и политика

Диана Ковачева ще довърши мандата на Манолова като омбудсман

Доц. д-р Диана Ковачева ще положи клетва като омбудсман пред Народното събрание утре между 9.00 и 9.30 часа. Тя е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник. Де факто Ковачева ще довърши мандата на Мая Манолова, след като вчера последната подаде оставката си, за да се включи в кметската надпревара за София.

Диана Ковачева беше правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право.

Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II. Владее английски, френски и руски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във