Банкеръ Daily

Общество и политика

Диана Ковачева нарече и постави „жива“ вода за децата на 2030-а година в Капсула на хилядолетието

S 250 c35af8a7 452c 4ca8 aeb0 5691520e7c6a

Омбудсманът Диана Ковачева постави шише във формата на сърце, пълно с „жива“ вода в Капсулата на хилядолетието, която днес бе оставена в Народното събрание. Инициативата на Държавната агенция за защита на децата бе по повод 30-години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето, като идеята бе представители на различни институции да сложат вътре своите послания, които да бъдат прочетени от деца през 2030 г.                

„Скъпи деца, аз съм омбудсманът на Република България и се грижа за правата на хората, а също и за правата на децата. Моето послание към Вас е едно сърце пълно с „жива“ вода, защото сърцето е символ на доброто и съпричастността, а водата е живот. Правото на живот е най-важното човешко право. Водата е най-ценният ресурс на земята, тя пречиства и има памет за думи и мисли. Затова наричам тази вода за добър живот, за здраве и обич. Наричам тази вода за жажда за знание. Надявам се през 2030 г. да не говорим за проблеми с правата на децата, а да говорим за тяхното право на участие и за тяхното право на щастие. Надявам се, че през 2030 г. да помним, че трябва да бъдем добри!“ Това написа в своето послание върху свитъка, който прибави към шишето с вода омбудсманът Диана Ковачева. Тя бе специално налята от животворния извор край манастира „Св. Атанасий“.

Легендата разказва, че тази вода има вълшебното свойство да лекува и зарежда със сила и енергия всеки, който отпие от нея. Това бе един от символите на добрината, който ще бъде отворен след малко повече от десетилетие от децата през 2030 г.

Свои послания и предмети в капсулата поставиха зам.-председателката на Групата на ЕНП в ЕП, доскорошен еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел – робот, председателят на НС Цвета Караянчева – писмо с пожелание и председателят на ДАЗД Елеонора Лилова – мече и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във