Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДИАНА ДАМЯНОВА: ЛОВДЖИЙКАТА, КОЯТО НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЖЕРТВАТА

Има ли нещо общо между нефта и историята? Възможно ли е човек да излезе от класната стая и да влезе в ръководството на синдикатите? Може ли да се загуби една война и в същото време да се спечелят стратегически партньори? Най-логичният и най-лесен отговор на тези до известна степен риторични въпроси е известен на всички българи. Но когато става дума за лавиране из едрия бизнес и интереси, поговорката, че лесното решение е гениално, невинаги е в сила.


Собственичката на Ди енд Ди ООД Диана Дамянова е делова жена на средна възраст, облечена едновременно строго и удобно, без никакви усложнения и своеволия на модата. Заобиколена е от млади момичета, на които е шефка и с които се отнася не като с подчинени, а като с по-неопитни приятелки. Работният й кабинет е изчистен от какъвто и да е лукс. В него посетителят може да открие - като своеобразен археолог, бизнеспластовете на успеха. С невъоръжено око личи кое е сантиментален спомен от първите дни и кои са по-следващите белези на благосъстояние и престиж. Самата Диана е отзивчива и недразнещо фамилиарна - постоянните характеристики на професията й. И е една от най-приказливите жени в републиката. Много по-приказливи дами занемявали пред нейното дар слово и се превръщат в слушатели. На Дамянова нефтопреработващият гигант Нефтохим е поверил контактите си с медиите, пълното информационно обслужване и представянето на своите проекти пред обществото. По всичко личи, че тя се справя добре с мисията си, защото след приватизацията на бургаския комбинат новите собственици на фирмата я назначиха на ръководната длъжност - заместник-директор на ЛУКойл-Нефтохим по връзките с обществеността и рекламата. И въпреки че в комбината е открит специален отдел за връзка с медиите, договорът с агенцията на Дамянова продължава да действа. Според нея самата работата е предостатъчна и за още един екип.


Директорската позиция на Диана Дамянова би могла да се приеме като голям престиж в професионалната кариера на дипломираната историчка. До него тя достига след периоди, в които преподава история на циганчета и е екскурзоводка в затворената за реставрация Боянска църква. Повратен момент в живота й явно се оказват опитът да защити дисертация на синдикална тематика и престоят й в централната профсъюзна школа в средата на 80-те години. Контактите й там я изстрелват във висшите ешелони на синдикатите в зората на демокрацията, където е назначена направо на поста заместник-председател на КНСБ. Поведението й от 1990-1993 г. съответства на името й Диана - яростната, силна и властна древногръцка богиня на лова. В ръководството на КНСБ се озовава по покана на Кръстьо Петков, който на 26 декември 1989 г. поема властта от ръцете на председателя на Централния съвет на Българските професионални съюзи Петър Дюлгеров и превръща организацията в конфедерация.


Кръстьо ме познаваше от профсъюзния институт, където аз опитвах да направя аспирантура с трогателната тема за българското профсъюзно движение през 50-те, 60-те и 70-те години - спомня си тя. - Явно не съм се развълнувала достатъчно от нея и демокрацията ме завари незавършил аспирант. Той обаче ме беше забелязал още там, защото често се включвах в дебатите - не че съм се държала революционно, но темите ме интересуваха - признава днес Диана Дамянова.


Първите й стъпки след 10 ноември обаче не са в синдикалните среди, а в политическите. Тя ръководи няколко митинга за промени в БЗНС и се показва по телевизията сред инициаторите за свалянето на казионното ръководство на земеделския съюз от времето на Тодор Живков. Силната политическа активност окончателно предопределя по-нататъшната й съдба и скоро тя и професор Светослав Ставрев стават заместници на Кръстьо Петков в КНСБ. Две години работата й в синдикатите е в подкрепа на шефа. По същото време се подготвя приватизацията на печатния орган на конфедерацията вестник Труд. Според запознати това става чрез придобиване на дялове, като тримата лидери и новоназначеният тогава главен редактор на вестника Тошо Тошев получават блокираща квота от дружеството, а останалата част от него се разпределя между второстепенни синдикални функционери и журналисти в медията.


Третата година от престоя на Диана Дамянова в небостъргача на КНСБ - до изгорелия софийски цирк, е осеяна със скандали и борба за надмощие и власт.


Разочарованието дойде постепенно - признава Дамянова - оказа се, че имам твърде дясно мислене за лява организация като КНСБ. Установих, че с поведението си тя пречи на икономическите промени и това прозрение ме доведе и до изводи за политиката като цяло. На един от конгресите на организацията тя дори прави опит за свалянето на Петков, но се проваля с гръм и трясък. Заради предателството към доскорошния си покровител в средата на 1993 г. Дамянова се озовава на улицата. Там отива и по-малката й сестра, която по това време ръководи рекламния отдел на Труд.


Вече имах изграден авторитет на говорител на КНСБ и познавах много журналисти, които ме търсеха заради голямата ми уста. Дадох си сметка, че съм научила нещо, което малко хора у нас бяха разбрали: журналистите написват точно онова, което ти казваш, ако го кажеш правилно. Твърдя, че до известна степен промених имиджа на КНСБ през времето на престоя си. Първоначално организацията не бе много симпатична на никого, но впоследствие повечето хора започнаха да я разбират, твърди тя.


Скандалът на конгреса на КНСБ предопределя бъдещата й преориентация. Никога не съм мислила за кариера на пишещ журналист, защото аз повече умея да говоря. А пък и отношенията във вестник Труд по мое време бяха много сложни и просто не предразполагаха към спокойна работа. През 1993 г. продадох дела си в него и закупих шест бюра и пет компютъра. Остана ми ресурс за заплати на четири човека за шест месеца. Първият ми офис беше срещу английското посолство.


Журналисти от в. Труд от онова време пък смятат, че Диана Дамянова просто се е отказала да участва в рискованите операции, които се замисляли със синдикални пари и имоти. Тогава пресата изобилстваше с информации за тайните сметки зад граница и далаверите със собственост. Сред най-скандалните примери от онова време е прословутата фирма Софис, стопанисваща уж конфискуваното от държавата имущество на казионните профсъюзи - Отечествения фронт и на други организации. Самата Дамянова обаче не говори за това, както и за персоналните си отношения и конфликти с Кръстьо Петков и главния редактор на Труд Тошо Тошев.


Седем години след основаването на Ди енд Ди сред клиентите й преобладават компаниите, ръководени от шефа на ЛУКойл-Нефтохим Валентин Златев. Освен нефтения комбинат Дамянова обслужва представителството на Пепси кола у нас (Агрима), Агрохолд, както и БРИБАНК, където Златев има участие. Още десетина други крупни играчи на българския пазар, сред които и фондацията Отворено общество, са силният платежоспособен отбор, подкрепящ Дамянова. Според нея основна причина за сегашния й успех са медиите и приватизацията. Журналистите никога не са преставали да се интересуват какво правя, а заради приватизацията инвеститорите погледнаха по-сериозно на моята работа. Особено чуждестранните - още на летището питат къде е хотелът и PR агенцията.


Фактът, че е приета в средите на нефтения бизнес, според Дамянова, е до известна степен случаен. Всъщност аз работих със структури на Валентин Златев от самото начало на неговата кариера, макар дълго време да си общувахме само по телефон и факс. Така при създаването на Росбулнефт неговото присъствие там предопредели и съвместната ни работа. За да работя там, трябваше да науча толкова специфични неща за този бранш, колкото не ми се бе налагало да уча по друга тема. Не казвам, че ми е било безкрайно интересно. Но когато в страната влезе ЛУКойл, просто знаех, че аз съм тяхната агенция. А и още от работата ми в КНСБ имах добри контакти със синдикалните организации в Нефтохим. Това беше ценно и за тях. После за Тексако помогна натрупаният опит.


Ди енд Ди е агенцията, която обслужва БРИБанк, станала известна като банката на кръга Олимп. Около името на любимия на премиера Иван Костов софийски ресторант през пролетта са завихри грандиозен скандал. В центъра му се оказаха Славчо Христов - собственик на ресторант Олимп и председател на надзорния съвет на БРИБАНК и зетят на Костов, създали междувременно обща фирма за търговия с нефт. След като медиите раздухаха случая, се понесе мълвата - виновна била тъщата Елена Костова, която пропуснала да информира съпруга си, че е знаела за това сдружение.


Медийната буря ни завари наистина неподготвени, но обясних на моя приятел Славчо Христов, че е най-добре да изчакаме пресата да каже, каквото има да казва, и след това отново да се опитаме да върнем нещата по местата им, а времето да покаже кое от всичко написано е било вярно и кое не, обяснява стратегията си през периода шефката на Ди енд Ди. Това безспорно са най-трудните дни и часове за нея и за нейния клиент в досегашната им съвместна работа, защото всекидневно Христов бе обект на догадки и писания от всякакъв характер. Но вместо да се превърне в жертва, Славчо Христов би могъл да изпревари медийните атаки с честен отговор по всички въпроси.


Според признанията на Дамянова тя вече се е специализирала в работа за клиенти, изпаднали в криза, макар тя да не е искала да стигнат дотам. Инвеститорите често закъсват в България, защото дават информация, след като нещо се е случило, а не преди това.


Чувства се като пионер в този бизнес и ревниво приема нарояването на конкурентите. Според нея в момента около десетина са фирмите, работещи в същата сфера. Най-много ме впечатли появата на първата, защото повече от две години бях абсолютно сама. Казах си: Този е луд, не знае какво го чака. В сравнение с първия й голям конкурент в бранша - Максим Бехар и неговата М3, агенцията на Дамянова има по-малък брой клиенти. Тя твърди, че такава е нейната политика, за да може да знае всичко за партньорите си.


Заемането на заместник-директорската длъжност в ЛУКойл-България през ноември 1999 г. наложи отдръпването й от непосредствената дейност на агенцията и вече близо осем месеца тя не е заета пряко с управлението й, но я подпомага с консултантски услуги. Неосъщественият доктор по история обаче не изпуска и контрола върху финансите на фирмата си. Сега тя се управлява от Нина Истаткова.


Дамянова смята, че няма време за личен живот, но както твърди, остатъците от него от много години споделя с известния режисьор Джеки Стоев. Има син на 18 години, за когото с усмивка споделя, че е лош ученик, защото бяга от училище. Самата тя обожава да играе карти и почти през вечер е на партия бридж. Веднъж седмично е в покер-компания - на каре интелектуалци, чиито имена пази в тайна. Откакто е открила възможностите на ИНТЕРНЕТ, Диана е спокойна за старините си, защото и там може да играе бридж. Наскоро при виртуален сеанс в мрежата започнала да си изпраща съобщения с американка, която й партнирала. Разказахме си кой какво работи и накрая тя написа най-доброто нещо, което съм чувала за моите професионални занимания: Мила, ти си се заела да си бейбиситър (детегледачка) на възрастни хора - призна за в. БАНКЕРЪ Диана Дамянова. Но от това признание едва ли й става по-леко за бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във