Банкеръ Daily

Общество и политика

Диалогът със социалните партньори е приоритет за Гълъб Донев

 Основният приоритет в цялостната политиката на Министерството на труда и социалната политика ще бъде конструктивният диалог със социалните партньори. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при приемането на поста във ведомството от министъра в оставка Зорница Русинова.

"Надявам се да успеем, заедно с национално представителните организации на работниците и служителите, и на работодателите, да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата", допълни министърът. 

Министър Донев подчерта, че ще има пълна приемственост във всички политики, мерки и действия, които са предприети от предишния екип на МТСП. Радвам се на резултатите, които чух от министър Русинова, за нивото на безработицата и активната политика в областта на пазара на труда. Основният акцент в областта на трудовите отношения ще бъде гарантирането на трудовите права на работниците и служителите, а контролът в областта на недекларирания труд и сивата икономика ще бъде засилен. 

Жизненият цикъл на едно служебно правителство е ограничен до провеждането на редовни парламентарни избори и встъпване в длъжност на легитимно правителство. Министър Донев обеща да не допусне социалните служби да бъдат въвлечени в предизборната кампания. 
Зорница Русинова заяви, че нивото на безработицата в България е на рекордно ниски нива и за първи път е под средното европейско ниво. По данни на НСИ безработицата в България е 7.3%, а регистрираната от Агенцията по заетостта безработица е 8%. С помощта на европейските средства и оперативната програма за храни и подпомагане на най-нуждаещите се даваме възможност на над 20 000 души ежедневно да се хранят през зимата. Над 60% от ОП РЧР е програмирана, 49% са договорените схеми, а над 3000 проекта се изпълняват. Ежегодно около 20 000 български граждани намират работа благодарение на европейските средства. Над 14 000 българи ползват услугите на личен асистент. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във