Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДФРР УДЪЛЖИ ЗЪРНЕНОТО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ В БУЛБАНК

Зърнени Храни ЕАД вече е изпаднало в просрочия по някои от кредитите, използвани за изкупуване на зърното. Проблеми на компанията очевидно създава и издължаването на стоковия заем към Гленкор Грейн. Заемът е за 100 хил. т пшеница, получени от Гленкор Грейн в началото на миналата година. Пшеницата бе внесена срещу акредитив, открит от БУЛБАНК в полза на Гленкор Грейн, а българската фирма се ангажира да погаси заема или с износ на пшеница от новата реколта, или със заплащане на стойността й. ДФРР пък гарантира плащането, като блокира на депозит в БУЛБАНК 27.75 млн. щ. долара.


Издължаването на кредита трябваше да стане на няколко транша, като след всеки транш БУЛБАНК освобождава съответната сума от блокираните при нея средства. Крайният срок за погасяването на целия заем бе 27 март тази година.


По същата схема още в края на 1996 г. Зърнени храни ЕАД получи от Доминион Грейн 55 хил. т пшеница, чието връщане бе обезпечено от ДФРР с още 10 млн. щ. долара, блокирани на депозит в БУЛБАНК. Така в средата на миналата година пшеничените обезпечения на фонда в банката достигнаха 37.75 млн. щ. долара.


До момента Зърнени храни ЕАД е върнало на Гленкор Грейн пшеница на стойност 18.65 млн. щ. долара. Малко по-рано тя издължи и 55 хил. т пшеница на стойност 10 млн. щ. долара на другия свой стоков кредитор Доминион Грейн. Българското зърнено дружество обаче явно няма възможност да погаси в срок остатъка от 9.1 млн. щ. долара към Гленкор Грейн. По тази причина ДФРР бе принудена да удължи до 5 май тази година срока на обезпечението си в БУЛБАНК. От фонда твърдят, че проблемите с връщането на заема са само технически и в скоро време те ще бъдат изчистени. Ако това не стане, Гленкор Грейн ще усвои акредитива от БУЛБАНК, като дръпне от чуждестранните й сметки 9.1 млн. щ. долара. Банката от своя страна ще покрие този разход, като си вземе парите от ДФРР, а фондът ще трябва да си събира доларите от Зърнени храни ЕАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във