Банкеръ Daily

Общество и политика

Девет души са с обвинителни актове за изборни престъпления

По данни на прокуратурата от началото на предизборната кампания до днес за различни престъпления, свързани с изборните права на гражданите, са получили обвинителни актове общо 9 души. Както е известно, в деня на изборите към Върховна касационна прокуратура работи дежурно звено, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация за извършени престъпления и нарушения, свързани с провеждането на предсрочни избори за 46-то Народно събрание.

Съдейки по последните данни, от началото на предизборната кампания на територията на цялата страна са образувани общо 919 преписки и 76 досъдебни производства. Производствата съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и други..

Според статистиката, преписките и досъдебните производства са образувани след постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 24; Пловдив – 13; Варна – 11;  Бургас – 24; Велико Търново – 4. 

От ВКП уточняват, че след обработка на данните, които продължават да постъпват, прокуратурата ще предостави допълнителна информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във