Банкеръ Weekly

Общество и политика

Детските надбавки – „доза щастие”... за всяко хлапе

Всеки иска държавата да му осигури прилични доходи (под формата на помощи, добавки и надбавки). Нищо, че доста голяма част от гражданите не искат да работят и предпочитат си стоят вкъщи срещу заплащане. А онези, които все още вярват, че трябва да се трудят, за да изкарат пари и да живеят нормален живот в повече случаи започват да приличат на истински балъци - не стига, че с техните данъци се финансират всички социални помощи, ами държавата се отнася с тях като с втора категория хора.

 

Към тези мисли отнася олелията около детските надбавки и коментарът на социалната министърка Деница Сачева, която обеща да предложи отпадането на подоходния критерий за отпускането на детските надбавки. Подоходният критерий не важи единствено за децата с увреждания, но това е тема на друг разговор..

Неразборията с детските надбавки започва в края на 90-те години на миналия век. След кратко съпротивление срещу изискванията на Международния валутен фонд и Световната банка за силно рестриктивна политика в социалната сфера, в крайна сметка правителството на "Обединени демократични сили" (ОДС) приема условията им и социалната реформа тръгва. Промените, които засягат детските надбавки обаче са въведени чак при управлението на НДСВ и ДПС - през април 2002 година. И оттогава, въпреки всички предизборни програми и обещания по време на протести, матрицата си остава непроменена.

Резултат е известен: детски надбавки получават едва 45% от "фокусните семейства". С днешна дата, по данни на социалното министерство, в страната живеят 1.25 млн. деца, но държавата "осребрява" само 550 000 – 570 000 от тях. И, за да ощастливи и останалите, през 2021 г. правителството ще трябва да задели допълнително 400 млн. лева.

Премиерът Бойко Борисов побърза да потвърди информацията, че в бюджета за догодина ще бъдат предвидени средства, така че всички деца да получават детски надбавки. И изведнъж... всичко придоби

предизборна хитринка. 

Към днешна дата, схемата за изплащане на надбавки изглежда така: за едно дете - 40 лв., за две деца - по 90 лв. (за близнаци обаче - по 75 лв., чудно защо ли?), за три деца - по 135 лв., за четири деца - по 145 лв., за всяко следващо след четвъртото - по 20 лв. отгоре.

Стандартни надбавки се изплащат само при месечен доход до 410 лв. на член от семейството. Ако доходът е до 510 лв. се полагат по 80% от тези суми.

По данни на Националния статистически институт, рaждaeмocттa в Бългaрия в рaмкитe нa пocлeднoтo дeceтилeтиe уcилeнo нaмaлявa.  Прeз 2019 г. у нac ca прoплaкaли 61 538 бeбeтa. Зa cрaвнeниe, прeз 2010 г. нa бял cвят ca ce пoявили нaд 75 000 новородени.

Данните ясно показват, че тeндeнциятa върви твърдo нaдoлу, а спaдът зa пocлeдниe девет гoдини e c нaд 10 000 бeбeтa.

Тези пък, които вече имат наследници, воюват с държавната апатия, и губят. Когато майки от цяла България излязоха на протест за по-високи детски надбавки през 2015-та, държавата нищо не направи, нищо не каза. А изводът какъв беше? Държавата няма пари за деца, но за прогресивното увеличаване на заплатите на държавната администрация, парите непрекъснато... извират отнякъде.

Срамно, но факт: от 2009 г. насам детските надбавки са се увеличили само с 5 лв. месечно. Това нормално ли е?

Идеята на управниците

вече успя да разедини българските майки.

Една част от тях са убедени, че надбавки трябва да взимат всички, защото тези пари, макар и да са недостатъчни като цяло, все пак ще са в помощ на родителите. Според други обаче детски надбавки трябва да се изплащат само на семейства в нужда, като свиването на "контингента" ще позволи размерът на надбавките да бъде увеличен значително.

Според европейските статистики, България е сред 7-те държави в ЕС с най-нисък дял на публичните социални разходи. Колко дълбока и широка е била пропастта между нас и нормалните държави членки преди десетилетие и половина, отдавна вече не е толкова интересно. По-важното е, че въпросната пропаст си остана дори и при бляскавото настояще, осигурено ни от ГЕРБ: за 2019 г. социалните разходи са били 17% от БВП при 28% средно за Европейския съюз. И поради тази причина, в чистите помисли на правителството е убеден само... твърдият електорат на ГЕРБ. За когото премиерът наистина е слънце, което във душите грей дори и посред нощ!

За останалите, посланието е ясно като бял ден: ето ви на вас 40 лева, ето ви на вас по 50 лева, ето и за чиновниците по 30% от заплатите. Стига сте викали „Оставка“, защото след мен кой ще дойде? Оставам, защото държавата ми е по-мила!

 


Челен опит


В Австрия размерът на надбавките се определя според възрастта и броя на децата в семейството. Те се получава всеки месец, като през септември сумата се изплаща в двоен размер.

От раждането на първото дете до третия му рожден ден, надбавката е в размер на 114 евро.

До навършване на 10 години, родителите получават с по 7.90 евро повече, т.е. по 121.90 евро.

До навършване на 19-годишна възраст, родителите на детето получават по 141.5 евро, а след това - по 165.10 евро.

Допълнително към тези суми, родителите имат право и на т. н. “Детски негативен данък” (Kinderabsetzbetrag) който е в размер на 58, 40 евро на месец за всяко дете.

Максималната възраст на детето, до която се полага детска социална помощ е 24 години. Условие за получаването й след навършване на пълнолетие е детето да учи в професионално училище или университет.

Ангажиментите му са два - всяка година да полага изпити от минимум 16 ECTS (16 европейски кредитотрансферни точки) и да предоставя на службите актуално удостоверение за следване.

Изплащането на надбавките се прекратява в два случая: при навършване на 24-годишна възраст и когато пълнолетното "дете" започне работа и авърти собствен доход от над 10 000 евро на година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във