Банкеръ Daily

Общество и политика

"Детската истерия" е провокация с предизборна цел

Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков заяви, че фалшивата информация за отнемане на деца от семействата им в Сливен и Карнобат, където родители панически прибраха децата си от училище, е провокация срещу усилията на държавата да обхване децата в училище. Той изрази надежда, че този акт няма да остане безнаказан. Също така припомни, че провокацията идва като продължение след няколкомесечни атаки и всяване на психоза по същата линия, което води до сатанизиране на социалните работници.

Петков за път увери, че стратегия за детето няма и работата по нея е спряна. Той уточни, че най-страшното е, че проектът на стратегията е станал повод да се атакува цялата система за закрила на детето, съществуваща вече 20 години.  Министърът призна пред БНТ, че системата има някои несъвършенства, но те не са толкова тежки и не може да се асоциират с чужди системи. Той подчерта, че за детето няма нищо по-добро да израсне в своето биологично семейство, но реалността е, че стотици деца са изоставяни и имат нужда от мерки за закрила.  "Не бива родителите да се притесняват, че нещо се прави против техните деца", категоричен бе ресорният министър. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова повтори, че нито има подобна стратегия, нито има подобни намерения. България има собствена стратегия за закрила на детето, която има за цел единствено да подпомогне децата, които имат нужда. "Много внимателно следим социалните мрежи, където атакуват стратегиите на министерството. Всяка една организация, която си поставя за цел в България да има неграмотни деца, трябва да бъде много внимателно разследвана", подчерта Русинова пред Нова телевизия. Тя посочи, че тези организации се активизират покрай избори, но нямат единни искания. Също така призова съдбата на децата да не бъде използвана като предизборен елемент. По думите ѝ тези организации очевидно имат и външно финансиране. "Част от тях са си направили и неправителствена организация, затова е странно твърдението им, че правителството не трябва да взаимодейства с НПО", каза още социалният зам.-министър.

Просветният министър Красимир Вълчев преди провеждането на кръгла маса за образованието заяви пред журналисти, че по непотвърдена информация в психозата в Сливен и Карнобат са замесени интернет тролове и пастори от района. Все още не е ясно дали са евангелисти или протестанти, но има подадени сигнали, както и клипове във Фейсбук, които се проверяват в момента.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във