Банкеръ Daily

Общество и политика

Детската болница в София отново ще приема спешни случаи от 20 януари

От 20 януари следващата година трябва да заработи интензивното отделение на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в София. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той бе на изслушване в парламента, инициирано от депутати от групата на "БСП за България", които настояваха да обясни кога ще бъде възстановен приемът в интензивното отделение на лечебното заведение.

От 27 ноември децата в столицата, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осигурява от "Александровска" болница, от "Пирогов" и от Националната кардиологична болница, след като в столичната детската болница спряха приема заради липса на анестезиолози.

Здравният министър обяви, че в момента в отделението се извършва планов ремонт, който трябва да приключи до обявената от него дата, а паралелно с това се водят и преговори с двама анестезиолози, които да се включат в екипа, за да бъде осигурена работата на интензивния сектор.

Ананиев съобщи, че в болницата ще има и промяна на регистрационния режим. "Пациентите се записват в регистрационен журнал с часа на пристигане в болницата. Дава им се номер. На плановите - бял, а на спешните – червен. При повикване с приоритет са спешните", каза той от трибуната в пленарната зала.

Проучва се възможността да се въведе и автоматизирана билетна система.

Силни критики към системата на здравеопазването отправи заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер. За пример тя даде случая със смъртта на 3-годишния Алекс, който почина от тежка двустранна пневмония.

"Проблемите са толкова сериозни. Този случай е само върхът на айсберга на системните проблеми в здравеопазването. Отговорът с клишета, че има стратегия, че има правителствена програма, че има решения, по които се работи, няма да помогнат. Стратегии може да има, програма може да има, но няма единна информационна система. Ако имаше електронна здравна карта, щеше да е ясно къде е ходило детето, какво му е изписано, кой и в колко часа го е прегледал. Ако имаше единна информационна система, станала легендарна вече, щеше да е ясно и кой ще носи отговорност“, заяви Джафер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във