Банкеръ Daily

Новото бъдещо управление:

Детска болница ще се изгради след анализ на нуждите

Повече от пет часа бъдещето евентуално коалиционно управлениe на страната - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", обсъжда мерките, реформите и проблемите, които трябва да бъдат решени в българското здравеопазване. 

Партиите си поставиха за цел да започне изграждането на Национална детска болница. Това обаче, съвсем логично, ще е след анализ на нуждите - колко легла, колко и какви лекари, медицински сестри са необходими. Евентуалната коалиция си постави срок да изпълни заложеното до края на следващата година.

Припомняме, че идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана. Първоначално намерение бе да се помести детската болница в сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет с база за обучение на студентите. През 2019 г. здравното министерство обявяви обществена поръчка за строеж на лечебно заведение с реконструкция на съществуващ строеж, изоставен от години. След недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". През юли тази година служебното ресорно министерство обяви, че е прекратен договорът с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница.

Безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст

Искането бе "БСП за България". За съжаление това провокира партиите и се стигна до спор и обвинения в популизъм. Според БСП обаче всички лекарства (с изключение на медикаментите за редки заболявания) за деца до 14 годишна възраст трябва да бъдат безплатни. Предложението беше контрирано от Тая Андреева от "Демократична България", която пък предложи минимално участие на родителите на пациентите в заплащането, защото така ще ли да имат стимул и отговорност да спазват лечението. Социалистът Георги Михайлов определи позицията ѝ като "детинщина" и "липса на политически опит". Тя отвърна в своя защита, че "не може да се трупат политически дивиденти на база популизъм".

Ще останат ли болниците търговски дружества?

За това партиите не успяха да се разберат. За промяната настояваха от "БСП за България" и "Има такъв народ". Останалите формации обаче са съгласни, че трябва да има промяна в статута на болниците, но как това ще се случи, засега не се знае.

Минимално и максимално съотношение между заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения

Преговарящите засега са единни, че е редно да се въведе "минимално и максимално съотношение между заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения, ползващи публичен ресурс". Идеята е на Асен Василев от "Продължаваме промяната", като целта е да няма драстични разлики в парите. Василев не за първи път дава пример, че в лечебните заведения заплащането на високите постове се получава от бонуси, които не е известно на какъв принцип се формират.

Бъдещите управляващи се се ангажираха да работят върху интегрирането на парамедиците, лекарските асистенти и фелдшери обратно в здравната система, като се даде възможност за самостоятелна практика, подобно на медицинските сестри и акушерките.

На финал Асен Василев заяви, че като бъдещ финансов министър ще се опита да спре "течовете" в системата на здравеопазването. По този начин ще бъде осигурен финансовият ресурс, който ще бъде необходим за предвидената здравна реформа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във