Банкеръ Daily

Общество и политика

Десните заявяват готовност за предсрочни избори

Христо Иванов и Радан Кънев

"Български манифест за Европа” не е подготовка, а готовност за предсрочни избори. Това заяви заместник-председателят на "Демократи за силна България" Радан Кънев преди началото на форума, на който "Да, България", ДСБ,  "Зелените" и ДЕОС представиха екипа, който изготви общия им програмен документ за българското председателството на Съвета на ЕС.

Кънев изказа задоволство от провеждането на форума, като подчерта, че в подобни граждански и експертни инициативи има и много политическа воля.

“Това не е документ от интелектуалци или група граждани, а документ, зад който стои волята на няколко партии и техните лидери. Политическите имена на Атанас Атанасов, на Христо Иванов като партийни председатели, на ръководството на Зелените, на ДЕОС го прави нещо съвсем различно“, допълни Радан Кънев.

"Експертите имат една тежка задача - да изработят онези принципи, онези тежки задачи, чрез които България да стане пълноправен член на Европейският съюз", отбеляза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Председателят на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов уточни, че:  "те не са партийци, те не са кандидати, тази платформа не е предизборна. Тя е отворена, към нея ще се присъединяват други хора. Тя е експертна и трябва да бъде дискусионна, за да се проведе един дебат, който иначе няма да се случи. Имат една задача - да ни върнат усещането за посока."

Иванов добави, че в момента се извършват "ежедневни атаки срещу базови европейски ценности - частната собственост, свободата на словото и на медиите". Като добави, че това не са "разпарчетосани схеми", а планирана атака.

В края на форума Христо Иванов съобщи, че БЗНС на Николай Ненчев напуска Реформаторския блок, за да се присъедини към обединението около ДСБ и "Да, България".

Сред хората, които ще изготвят "Българския манифест за Европа”, личат имената на евродепутата Светослав Малинов, дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат от РБ Мартин Димитров, Радан Кънев, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, както и множество политолози, юристи, икономисти и други.

От ДСБ и "Да, България" посочват, че "България няма ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна европейска държава". И затова те ще разработят програмния документ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във