Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕСНИТЕ ПОТЪВАТ ПО СТАРОТО РАЗПИСАНИЕ

Графикът за преговорите за общ кандидат-президент на десницата за изборите през есента се спазва желязно, всички участници работят много организирано и проявяват добра воля. В това увери журналистите само преди десетина дни заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев. По позната традиция броени часове след това лидерите на десните партии не пропуснаха да се скарат. Поводът този път беше проблемът с боклука на София. Хората на Петър Стоянов застанаха зад генерала в усилията му да въвлече държавата в разрешаването на местната криза. Хората на Иван Костов погнаха Бойко Борисов и от миналия петък до ден днешен си разменят любезности по въпроса.
Двете дежурни агитки политици от СДС и ДСБ също не пропуснаха да се сдърпат - първо в кулоарите в парламента, а после - и пред медиите. Тлеещата все още разправия нямаше да има нищо общо с консултациите за единна президентска кандидатура на десните, ако миналия вторник шефът на областната софийска организация на СДС Валентин Василев не бе отворил дума десните да произведат столичния градоначалник в кандидат-президент.
Вместо да рипне като попарен и да отрече в името на
крехкото съгласие
между десните, шефът на синята партия Петър Стоянов уклончиво рече, че този въпрос не стои на дневен ред. Валентин Василев пък доста уверено съобщи на журналисти, че идеята му ще се обсъжда на следващото заседание на Националния съвет на СДС. Което е едва ли не през настоящата седмица.
Според политическите наблюдатели десните са омръзнали дотолкова на медиите, че те не обърнаха особено внимание на казаното от Василев. То обаче са свързва с няколко събития от близките дни, които пък напомнят за други събития от недалечното минало, изпратили десните партии почти на дъното на политическия живот.
Напоследък, отбелязват наблюдателите, десницата задържа общественото внимание най-вече с консултациите си за общ президент. Опозиционните акции в парламента са спорадични, шумни, но без особен отзвук и резултат. Преговорите на пръв поглед вървят доста дисциплинирано и щеше да е чудесно, ако резултатите от тях не бяха общи приказки за добри намерения. Добрият тон обаче направо се изпарява заради нестихващата престрелка между десните лидери, били те от една и съща, или вече от различни партии. Не стига
разнобоят с боклука
но и наводненията в страната предизвикаха различни реакции в техните партийни централи.
От ДСБ директно поискаха оставката на министъра на държавната политика при бедствия Емел Етем. От СДС настояха по-наедро - да си ходи цялото правителство. Депутати коментират с ирония какъв ще бъде ефектът от акциите, докато костовистите се опитват да вземат главата на един министър от ДСБ, а седесарите на Петър Стоянов - да съберат съмишленици за внасяне на един обречен вот на недоверие. От ДСБ се подсмиват, че искането на СДС е несериозно, а от СДС твърдят, че желанието на колегите им е неизпълнимо. Всички вкупом обаче уверяват журналистите, че исканията на колегите им са сходни с техните и най-вече - справедливи.
Истината обаче е, че през тази седмица атмосферата на подозрителност и недоверие между десните партии се сгъсти. На миналото заседание Василев предложи сините да се съобразяват с политическите реалности в страната и да търсят други партньори за взаимодействие освен тези, с които преговарят в момента. Той изрази скептицизъм по отношение на хода на консултациите с другите десни и призова колегите си да не пренебрегват политическото влияние на столичния кмет. Политици партньори от десницата веднага заподозряха Василев, че е просто
пощенска кутия
на Бойко Борисов. Генералът, припомнят те, запази на ръководните им постове хората на СДС в общината. Негови заместници останаха всички, свързани със синята партия, включително и конкурентът му Минко Герджиков.
Казаното от Валентин Василев неминуемо ще предизвика смут в преговорите между десните и отзвук ще има още на следващата им среща, коментират политическите наблюдатели. Още повече че Василев подхвърли как, след като на генерала все още му липсва собствена политическа формация, той самият има желание за работа със СДС. Лидерът на СДС София-област се опря на тезата, че възгледите на сините и на Борисов по някои основни за страната теми съвпадат. Василев увери, че за да направи такова предложение за сътрудничество, е разговарял с генерала много пъти и се е убедил в позициите му.
Не стига това, но в същия този вторник Петър Стоянов пак прехвърли топката в полето на Иван Костов. Лидерът на СДС заяви, че усилията на работната група за общата дясна кандидатура няма да са достатъчни, ако няма ясно изразена политическа воля. Подобна воля, според него, би била изразена само на среща на лидерите на десните партии в парламента. Петър Стоянов отново отвори дума за общи консултации и действия и така вината за
несбъднатото рандеву
пак отиде у Иван Костов, коментираха веднага политическите наблюдатели. Стоянов допълни, че без такава среща няма как да се обединят избирателите и че се изисква демонстрация на повече политическа загриженост за важните президентски избори.
По повод предложението за общи действия с Бойко Борисов експрезидентът напомни, че генералът засега не е казвал, че ще се кандидатира за президент. Ето защо въпросът не бил актуален към момента. В следващия момент обаче човек не може да не се запита доколко актуален за СДС става въпросът, ако Борисов повтори номера от кметските избори. Тогава той цяла седмица се кле, че не иска да става кмет на София, после сякаш
не устоя
на поканата на инициативния си комитет и триумфално се впусна в политиката.
Коментаторите разчитат поведението на Петър Стоянов по няколко начина. Първият е, че експрезидентът си оставя вратичка към славния генерал, та дано СДС да закачи малко от славата му. Вторият - че се опитва да извива ръцете на Командира. От една страна, за да спрат от ДСБ да го нападат, а, от друга - да издейства на СДС поне една позиция на вицепрезидент в бъдещата кандидатска двойка. Третият коментар е, че Петър Стоянов се опитва да крепи собствената си парламентарна коалиция, в която някои партии са доста пробойковски настроени. А логичният извод, според наблюдателите, е, че експрезидентът се стреми да постигне всичко това комплексно, но
ефектът ще е обратен
Нито вотът на недоверие към правителството ще успее, нито Емел Етем ще подаде оставка, нито Сергей Станишев ще тръгне да събира софийския боклук с голи ръце. Командира няма да се стресне ни на йота, а Петър Стоянов няма да закачи нищо от ореола на десен обединител. Едва ли ще има дори заслугата на инициатор на среща между десните лидери, защото поне до Великден няма шанс да се случи подобно нещо, коментират сини политици. Най-много Иван Костов пак да каже пред медиите някоя остра приказка по негов адрес, а Стоянов да му отвърне обидено. Да припомним, че само преди две седмици двамата си размениха реплики заради досиетата на бившата Държавна сигурност. Тогава Стоянов риторично запита журналистите: Как да седна на една маса с Иван Костов.
Колкото до ефекта от всичко това върху усилията на десницата да се яви единна на президентските избори през есента, той е ясен. И, впрочем, наблюдаван поне няколко пъти, както споменахме по-рано. Веднъж преди парламентарните избори през 2001 г. сините не разбраха кой е основният им конкурент, докато се чудеха кой от лидерите им в коя посока да се отцепи. Втори път същата година на президентските избори Петър Стоянов не разбра точно как трябва да се кандидатира и на гласовете на коя партия не може да разчита. И президент стана Георги Първанов. На следващия вот за парламент, през лятото на 2005 г., докато пак се чудеха как да се явят на изборите, сините влязоха със зор в парламента, като произведоха чудати коалиции. През есента на същата година десните не можаха да се разберат кой е техният кандидат за кмет на София на частичните местни избори. И доста позорно сдадоха синята крепост.
Едва ли някой ще бъде изненадан от повторението на тези сценарии в буквален или в леко изменен вид. Това неминуемо се случва, когато някой не се учи от грешките си, а ги повтаря. И то по няколко пъти.

В СДС трескаво се готвят за националната си конференция на 8 и 9 април. На миналото си заседание Националният съвет избра мандатна комисия, която да подготви конференцията, комисия по промените в устава и комисия, която ще работи по политическия документ на СДС за следващите 10-15 години, който през следващия уикенд ще бъде обсъждан в Банкя и вероятно ще се нарича Десен проект за България. Обсъдени са били и направените до момента предложения за промени в устава. Нови идеи за промени сините ще приемат до 24 март. Миналата седмица се разбра, че групата Дясна алтернатива около бившата лидерка Надежда Михайлова ще се противопостави на предложенията за промени в устава, направени от кръга на Петър Стоянов. Хората на Михайлова щели да настояват за мораториум върху изключванията от СДС. Лобито на Петър Стоянов лансира идеята в устава да бъде включена и категорията симпатизант, подобно на ДСБ. От 1 март Петър Стоянов вече се води лидер на СДС и де юре. Новото ръководство, избрано през октомври миналата година, вече е вписано в съдебната регистрация на СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във