Банкеръ Weekly

Общество и политика

Десницата ще има поне още една възможност

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, пред в. БАНКЕРЪ

Мартин Димитров е роден на 13 април 1977 г. в София. Възпитаник е на Френската гимназия, след това завършва Международни икономически отношения в УНСС. Преди да влезе в политиката е работил в Института за пазарна икономика. От 2005 г. е депутат от ОДС, а в настоящото Народно събрание влиза с листите на Синята коалиция, на която е съпредседател. През 2008 г. е избран за лидер на СДС, а през май тази година подаде оставка от поста си заради несъгласие с решението на партията да не продължи съюза си с ДСБ за изборите. Владее английски и френски език. Женен.


Г-н Димитров, как ще коментирате слуховете, че се готвите да направите собствена партия, която ще се коалира с ДСБ?

- Чувал съм всякакви слухове и съм се научил да не ги коментирам. Мога да ви кажа следното нещо - ако нещата се запазят такива, каквито са сега, рискът и СДС, и ДСБ да изчезнат от политиката е огромен. Това за мен е страшно и би означавало, че символът на доброто в България - десницата, вече няма да го има. Ще останат едни други, бих ги нарекъл твърде съмнителни субекти. Пътят към обединение между десните партии за мен няма алтернатива. Той беше прекъснат от алчност и глупост. Трябва да намерим начин отново да се върнем на този път, колкото и трудно да е.


Има ли критична маса от хора в синята партия, които подкрепят съюза с Костов и биха се съгласили да участват под някаква форма, дори и извън СДС, в една нова Синя коалиция?

- Ще кажа така - критичната, огромната част от нашите избиратели стоят зад Синята коалиция. Ако не успеем да направим нищо и СДС и ДСБ се явят отделно на изборите, ще видите, че огромната част от тези 285 хил. души, които гласуваха за нас на последните парламентарни избори, няма да ги има. Те може би ще гласуват за някой друг, но най-вероятно просто няма да гласуват. И това много лесно може да се докаже след изборите, но дано да не ни се налага да го правим. Ако постигнем дясно обединение, могат да бъдат привлечени значителна част от тези 285 хил. души, че дори и повече. Голяма част от трудностите пред кабинета предстоят и в момента има хляб за създаването на субект вдясно. Но ако се продължи сегашната тенденция, това ще е пагубно.


Как ще се противопоставите на тази тенденция? Да речем, че след няколко месеца все още няма промяна в СДС. Какво ще направите?

- Никога няма да забравя как през 1994 г. българският национален отбор по футбол се класира за световното първенство с гола в последната минута на Емил Костадинов. Той вярваше и се бореше до последно. Човек трябва да се бори, колкото и да е трудна ситуацията, дори и мачът да е продаден, а при нас мачът беше продаден. Дори и да има хора, които се водят от твоя отбор, но играят за друг отбор, което е много неприятна ситуация. Динамичните промени раждат нови възможности. За българската десница ще има поне една нова възможност.


Какви са взаимоотношенията ви с настоящия председател на СДС Емил Кабаиванов?


- Имаме много сериозни различия, защото огромният труд по създаването на Синята коалиция и обединената десница с лека ръка беше разрушен. И сега стигнахме до още по-голямо разделение. Това се случва във време, в което светът търси обединение. А определени хора в СДС пак тръгнаха назад и поеха пътя към разцеплението. Аз обаче се опасявам, че този път ще е фатално.


Тези хора обаче се оказаха мнозинство, новият председател беше избран с вътрешен вот.

- Когато България е падала под турско робство, никой никому не е помогнал, всеки е мислил само за себе си и сме загубили 500 години, защото не сме били заедно и не сме се били рамо до рамо. Подобно е положението и в българската десница - всеки иска да е сам, което означава, че можем да бъдем поробени.


Кога е бил последният път, в който сте разговаряли с г-н Кабаиванов?

- Не желая да коментирам тази тема.


А възможно ли е да заработите заедно с него?

- Много е важно човек в политиката да следва една линия на поведение и да има принципи. Най-голямата опасност за СДС с председател Емил Кабаиванов е обезличаващото поведение към ГЕРБ. Не посочват нито една грешка на управлението или поне не посочват важните грешки. Смятат, че така се сближават с тях. Вместо сближаване обаче се получава тотално обезличаване. Не мога да бъда част от политика, която води СДС към една предварително планирана катастрофа. А именно натам се води синята партия. Не може да се бориш за една идея толкова години, да даваш всичко от себе си и да наблюдаваш хората, които искат да я унищожат. Поведението им автоматично прокарва разделителна линия между мен и тях.


Вие чували ли сте за конкретни договорки между ГЕРБ и СДС?

- В политиката няма значение дали си чул нещо, или не. Гледайки посланията и поведението, веднага разбираш кой какво прави, подбудите, целите и мотивите също са ясни. Фактът, че имаме ръководство на СДС, което не е посочило нито една сериозна грешка на властта, говори достатъчно. Между другото нека да добавя и още нещо - добрите приятели посочват грешките ти. Това, че ГЕРБ се води партия вдясно - център, като синята партия, не е причина ние да не го правим. Може ли земеделският министър Мирослав Найденов да тръгне да замразява цените на стоките - една крайно комунистическа политика, и ръководството на СДС да не реагира? Може ли правителственият самолет да се използва за превоз на футболни отбори и към това отново да няма отношение? Може ли да има постоянно нарастваща безработица, постоянно растящи цени на горивата и централата на СДС да се занимава с всякакви други въпроси, включително и с учителите в Молдова?


От Раковски 134 биха могли да ви опонират, че новият председател твърде отскоро е на поста си.

- Сегашната медийна ситуация е изключително доминирана от ГЕРБ и БСП, отчасти и от ДПС - нещо, което няма аналог в последните 20 години. Нещата наистина са сложни. Другите партии извън изброените трудно се добират до възможности за медийна изява. Но новото ръководство пропиля вече два месеца, откакто е начело на партията, включително и август, в който ГЕРБ и БСП не бяха активни. Именно лятото беше най-добрият период. Може да се окаже, че през август е била пропиляна голямата възможност за изяви, каквато няма да има чак до изборите. Защото с тяхното приближаване медийният монопол ще се засилва.


Върви ли по-сериозно преселение на кадри на СДС към партията на Меглена Кунева?

- Не бих казал. Сещам се само за един сериозен човек. Има още няколко души, но те ще бъдат по-сериозен проблем за Кунева, отколкото за нас. Освен за Зеленогорски не съжалявам за никого.


Можете ли да направите прогноза кои са сегашните депутати от СДС, които ще попаднат в листите на партията за следващите избори?

- Вижте, като няма политика и идея какво правиш, е глупаво да се мисли за листи. Ако нещата се развиват така, както се развиват в момента, трябва да си луд, за да се съгласиш да си в тези листи.


Значи ли това, че вие не разчитате да попаднете в тях?

- Пак ви казвам - в политиката трябва да преследваш ясни цели и да знаеш какво правиш. Аз участвам само ако видя, че има смисъл и има отбор от хора, които са заедно и знаят защо са заедно. Ако това липсва, няма смисъл. Не съм в политиката на всяка цена. Едва ли има друг председател на партия, който си е подал оставката заради погрешна политика, каквато СДС реши да следва с развалянето на Синята коалиция.


Ако грешната политика продължи, до изборите бихте ли напуснали СДС?

- Ако тази политика продължи и се стигне до зловеща катастрофа, вашият въпрос наистина не би имал никакво значение.


Според вас можем ли да виним външната ни политика за атентата в Бургас?

- За годините след 1989 г. за пръв път се оказваме в центъра на подобен атентат. Правителствата го подценяваха, сегашният кабинет според мен също подцени възможността от терористичен акт. Повече съм склонен да търся отговорност от вътрешното, а не от външното министерство. Не съм видял толкова голяма грешка във външната ни политика.


Правило ми е впечатление, че в много от изказванията си в парламента съветвате и се обръщате към ГЕРБ така, сякаш те биха се вслушали в думите ви. Още ли смятате, че управляващите ви чуват?

- За много неща ни чуха. Но те много държат, и това им е основният проблем, да си припишат заслугите за дадена идея. Например - ние много настоявахме да бъде взет бърз заем, който да подкрепи бюджета, за да не стигнем до ситуация като в Гърция. За това бяхме послушани, дори и Дянков ни благодари поименно. Друг пример са правилата за бюджетна стабилност. Но много пъти не сме били чути - идеите за размествания на министерства и агенции например - едните да ги пратим на село, а другите - в малкия град. На фона на модерните европейски тенденции за електронно обслужване, независимо къде се намираш, това си е направо глупава политика. Чуха ни и за Белене, макар и трудно. Три години в ГЕРБ се ослушваха, докато вземат правилното решение.


Обяви ли Русия война на България заради АЕЦ Белене?

-Преди да се срещна с вас, говорих с енергийните ни експерти. Въпросът е дали искът на Русия е началото на системен политически натиск върху България. Никой не може да каже със сигурност, но има опасност ситуацията да е именно такава. Ако е така, е възможно оттук нататък Русия да забави подписването и на нов договор за доставка на природен газ за България. Сегашният договор изтича в края на годината. Правителството трябва да предприеме действия за сценарий, при който Москва ще забави новия контракт. Между другото подобен руски натиск може да окаже влияние и върху предстоящите избори в България. Особено ако за известен период от време природният газ бъде спрян. Да поискаш 1 млрд. долара компенсации очевидно е политическа игра, която ще търси определен резултат.


Наскоро казахте, че не цялата истина за Белене е била извадена наяве, за да не бъдат обидени определени кръгове, включително и руски. Какво точно имахте предвид?

-Ще предложим с колеги от ГЕРБ временна анкетна комисия, която ще извади фирмите, които са получавали пари от България за АЕЦ Белене. Това е информация, която може да бъде изискана от много институции, включително и от ДАНС. Твърде дълго време тази истина беше покривана. И когато обществото види фактите, ще разбере за какво става въпрос. Това не е проект, който цели да има атомна електроцентрала, а план за прахосване на стотици милиони. Поискал съм от правителството този път да се стигне до дъно и получих съгласието му. Иначе всеки ще може да си излиза с искове за по 1 милиард.

Facebook logo
Бъдете с нас и във