Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕСНИЦА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО Я ПОЖЕЛАХА

В българската политика май вече нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. От почти година се наслаждаваме на невиждани коалиции и съюзи и на нечувана липса на опозиция. Ето защо под думата десница вече се подразбира посоченото в речниците първо тълковно значение, в смисъл на дясна ръка. Обозначението политическа партия или групировка с консервативна или антикомунистическа насоченост, което трябва да ситуира политически обекти в българското обществено пространство у нас, се свързва с група скарани помежду си хора. Ето защо в настоящия текст ще се занимаваме със силните ръце в политиката у нас. Десницата се асоциира с по-здравия и по-активен горен крайник в човешкото тяло. Тази ръка, с която се вършат повечето неща за добро или за лошо. Напоследък в политиката у нас нещата започват да врат и кипят, когато столичният кмет Бойко Борисов стисне публично нечия десница.

Събитията от последната седмица едва ли засега могат да дадат отговор кой има най-голям шанс наесен да спечели президентските избори. Станалото обаче поне частично хвърля светлина върху поведението на сигурните и на потенциалните участници в надпреварата. А също и за действията на поддържащите ги групи. Социолозите и политолозите, вероятно под впечатление от световното първенство по футбол, вече разделиха претендентите на два отбора - фаворити и аутсайдери. Политическите наблюдатели сериозно заподозряха, че са се подвели чий ученик в политиката е Бойко Борисов. Те се усъмниха от политическата школа на кой от охраняваните от него мъже е купил повече - от тази на Тодор Живков или от Симеон Сакскобургготски. Всъщност, отбелязват и политици и наблюдатели, напоследък кметът се държи досущ като Ахмед Доган, от когото се възхищавал като политик. Впрочем о.р. генералът не пропусна и миналата седмица пак да отправи във вестникарско интервю тъкмо този комплимент към Сокола. Подобно на него Бойко Борисов подхваща политически флиртове, за да покаже, че с него се съобразяват всички.
Миналия понеделник един социолог, близък до централата на БСП, огласи данните от проучване, които показаха каквото трябва и на когото трябва. Според тях обществото приема като силния човек на предстоящите президентски избори не друг, а сегашният държавен глава Георги Първанов. Нещо повече, Първанов има
един-единствен конкурент
в лицето на градоначалника Бойко Борисов, който от своя страна ще остане въобще без ГЕРБ, ако се впусне в президентската надпревара. Човекът, когото група земеделци и седесари нарочиха за кандидат-президент - Петър Стоянов, щял да събере едва 4 процента. Случайно или не, тези социологически откровения, които доста подразниха гилдията, излязоха на бял свят по-малко от седмица, след като Бойко Борисов гастролира при Петър Стоянов на Раковски 134 и почти същия ден, в който президентът и градоначалникът си размениха любезни жестове по повод столичния боклук. Първата визита на Бойко Борисов при сините стана катализатор за поредния развод между Петър Стоянов и Иван Костов, а второто му посещение при президента подстори БСП да се закълне на Първанов във вярност, както и да се кандидатира той наесен.
Наблюдателите прозряха в стореното от президента предизборен ход под кодово название
мандат за смет
Поведението на Бойко Борисов пък разтълкуваха като опит да изземе ролята на съдията в политическото и в президентското дерби. Без обаче до последния момент да е ясно дали няма да излезе на терена като основен играч.
Понеже напоследък и на левите, и на десните им е доста трудно да схванат логиката в действията на генерала, ще караме хронологически. Миналия четвъртък Бойко Борисов се яви с гръм и трясък на Раковски 134, за да увери десницата, че не само милее за техен президент, но и се надява догодина да катурнат заедно правителството. Ден по-късно кметът се разлюти на Петър Стоянов и заяви, че през ум не му минавало да престане да се бърка в преговорите на десните за общ президент. Това стана, защото експрезидентът се оправда пред останалите десни партии, че Бойко Борисов щял от време на време да ги подкрепя за президентските избори. По-късно бившият охранител и настоящ градоначалник дотури, че повечето десни лидери били за затвора. Става дума за същите хора, с които Бойко Борисов желае да седне да преговаря за бъднините на дясното.
Минал се не минал уикендът, и ето го кмета на една маса с президента Георги Първанов да обсъжда как държавният глава да проводи столичния боклук по родните си места. Не е ясно дали съселяните на президента са чули, че дори Бойко Борисов би го подкрепил, ако се откаже от тройната коалиция. Разбра се само, че хората покрай запусната мина, която Първанов се кани да обърне в бунище, май не са очаровани от идеята му.
Бойко Борисов обаче очевидно е
очарован от себе си
В обилно интервю пред агенция Ройтерс градоначалникът успя да постигне няколко ефекта. Първо се самозаяви като политическа алтернатива на всички. После съобщи на европейците, че страната ни съвсем не е готова да се присъедини към тях. После обясни на всички, че от сегашното българско правителство нищо не става.
Какво направиха в ответ
засегнатите страни
Президентът продължи да се занимава с кампанията си и да се надява, че Бойко Борисов ще си вземе бележка от данните на подопечния на Позитано 20 социолог. Премиерът Сергей Станишев, който би трябвало да е най-обиден, оповести, че БСП ще подкрепи президента Георги Първанов, независимо как ще се кандидатира той - като бесепар или като независим. Излезе, че лидерът на БСП е готов да приеме и условието на Бойко Борисов Първанов да се разграничи от тройната коалиция, за да го подкрепи ГЕРБ.
Ако премиерът Сергей Станишев трябва да се чувства най-обиден от словата на градоначалника, то лидерът на СДС Петър Стоянов би трябвало да се чувства
направо излъган
Вместо това експрезидентът от цяла седмица е в истинска предизборна треска. Миналия вторник, след заседание на Националния изпълнителен съвет, СДС официално покани столичния кмет Бойко Борисов да участва в преговорите за президент между десните партии. Кметът трябвало да присъства на лидерската среща на 22 юни в лично качество и като съпричастен към гражданското сдружение ГЕРБ. Същия ден ДСБ, Демократическата партия и БЗНС-НС възразиха срещу разширяването на формата на преговорите, но по-късно Анастасия Мозер предаде четата, като съобщи, че постоянното присъствие също кани кмета на среща. Хората на Праматарски дори замразиха участието си в дискусиите, а от централата на Иван Костов обявиха, че не възнамеряват да жертват Димитър Абаджиев като вице на Стоянов. На всичкото отгоре сините уважиха настояването на ПД Гергьовден и на следващите срещи ще бъдат поканени и представители на Съюза на репресираните, Новото време и партията Ред законност и справедливост. Така в сънуваната от СДС десница може да се запише всеки, който желае, без гаранция, че ще донесе на сините животоспасяваща доза избиратели.
Който не е с нас
работи за Първанов
отсякоха от СДС и взеха политическо решение за участие на Петър Стоянов в президентските избори. От ДСБ излязоха с контрапредложение за вътрешен предварителен вот между техния кандидат Веселин Методиев и експрезидента на 3 септември. Сините обаче смятат, че е късно за организиране на предварителни избори. Самият заместник на Костов Веселин Методиев обяви миналата сряда пред журналисти, че не се страхува от състезание със Стоянов. Според доста политици оттеглянето на ДСБ от преговорите е временно. На 22 юни вероятно те все пак ще изпратят свой представител, който да настоява за предварителни избори. Идеята няма да мине и костовистите ще трябва да решават дали да имат свой кандидат на президентските избори. Възможен е вариантът да възникнат
две десни кандидатури
на президентския вот. Около Костов ще се обединят хората на Праматарски, ако обаче кандидатът на ДСБ не е Веселин Методиев, който напусна ДП, за да се влее в редиците на тъмносините.
Останалите - СДС, ВМРО, Гергьовден, ССД и БЗНС на Пинчев, заедно с няколкото формации гастрольори, щат не щат ще се впуснат в кампанията на Петър Стоянов. Който впрочем миналата сряда скромно, но със закъснение направи уговорката, че още не е обявил официално дали пак ще се кандидатира за държавен глава.
Както веднага отбелязаха наблюдателите, експрезидентът вече е играл този мач. И го е губил от Първанов през 2001 година. Тогава загубата беше с любезното съдействие на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Какво пречи сега резултатът да се повтори с намесата на Бойко Борисов?

Facebook logo
Бъдете с нас и във