Банкеръ Daily

Общество и политика

Десислава Трифонова: ПП искат да потулят темата с Gemcorp

Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен. Това заяви за БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова. Тя е и председател на временната комисия в парламента, сформирана за обстоятелствата около казуса.

Десислава Трифонова добави, че от миналия петък (18 ноември) тече 30-дневен срок след предизвестие от сегашния министър на енергетиката и след изтичането на този срок меморандумът ще е прекратен.

По думите ѝ предходният министър на енергетиката е създал условия този меморандум да продължи да съществува. Допълни, че тогава е било изпратено писмо за прекратяване, но по взаимно съгласие, a Gemcorp не са подписали такова споразумение.

Десислава Трифонова каза още, че меморандумът не е необвързващ, тъй като има клаузи за арбитраж. И каза, че от ГЕРБ-СДС са на мнение, че от ПП са очаквали явно да се върнат на власт и затова са "потулили темата". Обясни още, че докато коалицията е била в предходния кабинет, те също са създали временна комисия по казуса Gemcorp, но в момента, в който бил станал ясен докладът на ДАНС, ПП са побързали да кажат, че ще прекратят меморандума, за да потулят темата. "Оказа се впоследствие, че не е прекратен. Също така в предходния парламент се оказа, че Кирил Петков е имал доклада на ДАНС от 20 април, а решението на Министерския съвет е чак от 20 юли, т.е. Кирил Петков ще трябва да обясни защо три месеца той не е предприел никакви действия", заяви още Десислава Трифонова.

Тя обвини ПП, че са опитали да дадат цялата енергетиката на концесия на "една офшорна компания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във