Банкеръ Daily

Общество и политика

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста

След осем месеца в ареста, отстранената кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова са на свобода, съобщи БНР. Двете напуснаха ареста на Централния софийски затвор с автомобили на 7-о Районно полицейско управление, според съдебното определение, с което бяха поставени под "домашен арест". 

Според определението на съдия Иво Хинов Иванчева, Петрова и третият подсъдим за корупционната афера в столичната община "Младост" - Петко Дюлгеров, трябваше да излязат на свобода точно в 12. Двете жени  обаче бяха откарани с патрулка почти час след Дюлгеров, което породи спекулациите, че има проблем около освобождаването им. 

"Тука всичко е много по-тенденциозно, много по-преднамерено, във всяко едно действие срещаме непрекъснати трудности. Напълно излишен беше този цирк и всичкото това днес, което се направи", коментира адвокат Ирен Савова.
   
Тъй като соченият за посредник при изнудването на бизнесмена Александър Ваклин - Петко Дюлгеров, вече е напускал за кратко ареста, той беше откаран директно  в дома му,  за разлика от Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които първо бяха регистрирани в 7-о РУП. 
   
По-леките мерки на тримата вече бяха протестирани от прокуратурата, така че в началото на следващата година ще стане ясно дали те ще останат по домовете си, или ще се върнат в ареста. Окончателно решение за едното или другото трябва да вземе Спецапелативният съд .   
   
Домашният арест на Иванчева и Петрова, както и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, които са обвинени, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин, беше постановен и мотивиран на 40 страници от съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов.

В определението си той записа, че той влиза в сила днес в 12 часа. Прокуратурата протестира по-леките мерки на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и - първо поиска, а после се отказа, да бъде спряно предварителното изпълнение на по-леките мерки за неотклонение. Което отвори пътя към дома на тримата - поне за Коледните празници.

Голямата въпросителна около подобно благоприятно развитие на намиращите се от осем месеца под стража подсъдими, е изричното обвързване, което направи съдия Иво Хинов на домашния им арест с електронния контрол на тримата.

От правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да бъдат сложени електронни гривни, защото те все още са в тестов период и не се прилагат върху подсъдими и обвиняеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във