Банкеръ Daily

Общество и политика

Десислава Атанасова без да иска приписа на Борисов реплика на Лукашенко

Не се опитваме да играем каквато и да е игра с Конституцията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Съвременните будители са навсякъде около нас. И младите будни хора, които са на площада, и учителите, и българските лекари, които осветяват нощите, за да покажат и да насочат вниманието към грижата за всеки един и за себе си, и за обществото ни", каза Атанасова пред bTV.

На въпрос дали има будители сред политиците, тя отговори, че има такива. "Сред моите колеги има хора, които могат да бъдат наречени съвременни будители", смята депутатът.

На въпрос кои са съвременните будители сред политиците, Атанасова отговори: "Вижте, ще бъде категорично, може би некоректно да посоча едно, две или три имена. Нека да кажа, че за последните 30 години това са хората, които са били стожери на демокрацията, на демократичните процеси. Даже онези, които при приемането на настоящата конституция се противопоставиха и обявиха гладна стачка. В съвремието ни има също такива хора."

Народният представите се спря и на темата за проекта на ГЕРБ за нов основен закон. И подчерта, че нова конституция се приема от Велико народно събрание. "Държа да отбележа, че единственото, което може да направи 44-ото Народно събрание, е да вземе решение за провеждане на избори за Велико народно събрание и за разпускане на настоящия парламент", каза Атанасова, която е и председател на временната комисия за промените в конституцията. 

"Не се опитваме да играем, каквато и да е игра. Ние предложихме промяна в конституцията и рестарт на държавата. Такива въпроси бяха поставени в първите дни на протеста. Имаше огромно множество, вие не чухте ли този апел", попита тя.

На въпрос дали управляващите чуват, че протестиращите продължават да искат оставка, Атанасова отговори, че чуват много добре. "Има избори след няколко месеца. Нали си представяте оставка в този момент - без бюджет за следващата година, без обезпечени плащания включително в здравната, социалната система", изтъкна тя.

Депутатът без да иска приписа на премиера Бойко Борисов изказване на президента на Беларус Александър Лукашенко по адрес на нестихващите протести срещу авторитарното му управление.

"Нуждаем се от нова конституция, ще предам правомощията си по конституция, но не под натиск или чрез улицата." На въпрос чии са тези думи, Атанасова отговори: "На Бойко Борисов." След което обясни, че се е объркала, тъй като е предположила, че това било провокация, свързана с реплика на премиера.

"Не виждам никакъв паралел нито между двете личности, нито между двете държави", отбеляза депутатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във