Банкеръ Daily

Общество и политика

Десетки язовири "изведнъж" се оказаха полупресушени

Десетки са язовирите в страната, които в началото на годината "изведнъж" се оказаха полупресушени. Това пишат от партия "Възраждане" само няколко часа след като екоминистър Емил Димитров - Ревизоро заяви, че докато той е част от управлението, в страната ще има вода.

Водната криза е само един от многото симптоми на болестта на българската държава, която страда от неизтребима корупция, убийствена некомпетентност на правителството си и тежка зависимост от чужди държави, пишат от партията. 

Те припомнят, че още на 1 януари тази година са предупредили, че язовир "Камчия", който снабдява с вода за пиене градовете Бургас и Варна, разполага с 83,9 млн. м³, при общ обем от 233,5 млн. м³ и темповете на потребление, които се движат между 8 и 10 млн. м³, водна криза по средата на лятото е предвидима, ако не се наложат някакви ограничителни мерки. "За сравнение, по същото време язовир "Георги Трайков", известен още и като язовир "Цонево" (който е резервен водоизточник за Варна) разполага с наличен полезен обем от 123,2 млн. м³ при общ обем от 330 млн. м³. Да обобщим - на 1 януари в "Камчия" има едва 35,9% полезен обем, почти колкото и в "Георги Трайков", където е 37,2%", пишат още от партията. 

Те заявяват, че след като са изнесли тези данни  са били обвинени в лъжа. "Нещо повече, имаше заплахи за повдигане на обвинение срещу д-р Костадин Костадинов - председател на "Възраждане", заради това, че бил плашел населението. Само че все пак сигналът ни даде резултат - само след 3 седмици, на 1 февруари, Министерството на околната среда и водите в своя редовен месечен график за ползване на водите, задължи ВиК дружествата в Бургас и Варна да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването", уточняват от партията. 

От "Възраждане" твърдят, че за целия период от януари до август „ВиК – Варна“ почти не е ограничило своето потребление, за разлика от „ВиК – Бургас“, което стриктно изпълнява графика на министерството. 

"Предстои най-горещия месец на годината - август. За този месец ползването на вода е най - високо от началото на годината - 8,3 млн. м³. Като прибавим и известно количество загубена вода от изпарение, и не забравяме, че валежите през този период са минимални, можем да прогнозираме, че на 1 септември в "Камчия" ще има най-много 56,5 млн. м³, което ще намали полезния му обем до 23,9%. Освен ако, разбира се, не се случи някой потоп, който да компенсира отиващите си води на язовира...", прогнозират партийците. 

Според тях при леко ограничено месечно потребление, вече не от порядъка на 8-10 млн. м³, а 7-8 млн. м³, при оставащ прогнозиран полезен обем на 1 септември от 56,5 млн. м³ и при условие, че няма големи дъждове, може много лесно да се сметне за колко време язовирът ще загуби тези количества - за точно 7 месеца. Разбира се това не означава, че на 15 март язовирът ще пресъхне съвсем, защото в него ще останат 75 млн. м³ вода, но тя няма да може да се ползва, защото ще е извън полезния обем. За да не се случи това е необходимо веднага „ВиК – Варна“ да ограничи, както това са направили колегите им в Бургас, ползването на вода от язовира и да използва предвидените в плановете резервни водоизточници.

"Решението е само едно - премахване на сегашния олигархично - корпоративен неоколониален модел на управление и замяната му с широко демократично представителство на българските граждани, представени на всички нива и във всички власти на Републиката. Иначе присъдата е повече от ясна - това, което се случва с язовирите днес, ще се случи с държавата ни утре", завяват от партията и питат: Къде беше министърът през последните няколко месеца?

Facebook logo
Бъдете с нас и във