Банкеръ Daily

Общество и политика

Десетки хиляди отбелязват на Бузлуджа 128 години организирано социалистическо движение

Десетки хиляди членове и симпатизанти на БСП дойдоха на връх Бузлуджа, в местността Историческа поляна, за да отбелязват 128 години на социалистическото движение у нас.

Надявам се заредени днес да тръгнем в новата си битка за местни избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред десетките хиляди социалисти на традиционния събор на левицата.

С критики към премиера Борисов и управляващите и с призив за повече социални мерки започна речта си Корнелия Нинова. Тя отново поиска актуализиране на всички пенсии и обеща пред хилядното множество, че ако БСП дойде на власт, да отпусне помощ от по 10 минимални работни заплати на младите семейства.

Лидерът на БСП отново повтори тезата си, че управлението на ГЕРБ е "пълзяща диктатура". В момента Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха, в който държи народа, заради апатията, която предизвиква с политиката, която води, отбеляза Нинова.

Съборът е под мотото "Бузлуджа 2019 - Единни за България". Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Хаджи Димитър и на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от габровско-севлиевския отряд.

Социалистите допускат коалиция с почти всички политически сили, но има и условия. Общинските районни и градски структури ще имат правото сами да определят в какъв коалиционен формат да се явяват на местните избори. "Няма да им спускаме отгоре едно готово решение, защото всяка община има специфика, специфични отношения, ограничението е никаква коалиция с ГЕРБ", каза още лидерът на БСП.

Децентрализация на бюджетите и комуналните услуги от общинските дружества е друга важна тема и акцент от одобрената платформа за участие в местните избори.

Нинова очаква да бъде актуализиран бюджетът за ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във