Банкеръ Weekly

Общество и политика

Десет въпроса към министър-председателя

Александър Маринов

 

Телевизионният "брак по сметка", т.е. гостуването на премиера Бойко Борисов в предаването на Слави Трифонов, в общи линии оправда разумните очаквания. Че ще е нагласено, не бе изненада - иначе нямаше да се състои, само можем да предполагаме каква е била цялостната сделка. Това, което донякъде раздвижи аудиторията, бе крайно нескопосаното изпълнение на сценария. Но редица въпроси - незададени от телевизионния водещ и не получили смислен отговор от Борисов - остават.

С ясното съзнание, че такъв разговор е невъзможен, ето десет примерни въпроса, които бих задал на Бойко Борисов (както и на всеки български министър-председател). Към тях прилагам кратка обосновка и коментар на популярните тези, традиционно поддържани от управляващите.

Първи въпрос. При поредния задочен спор с президента заявихте, че ще му изпратите линк към правителствената програма за управление. Бихте ли могли да предложите линк към документи за хода на нейното изпълнение и постигнатите резултати към днешна дата (18 месеца след избирането на кабинета и повече от година след официалното приемане на програмата с решение на Министерския съвет)?

Коментар.  И при най-добро желание премиерът не би могъл да отговори положително - просто защото такъв отчет не може да бъде открит в публичното пространство. Което е още по-лошо - няма никакви данни, че подобен текущ анализ въобще съществува. Не ми се иска да обсъждам заявления на вицепремиери и министри, че е "крайно време да се захванем с изпълнението на нашата програма".

Втори въпрос. Изтъквате, че при управленията на ГЕРБ непрекъснато нарастват събираните в хазната приходи. Любима Ваша теза е, че борбата с контрабандата (а отскоро - и с олигарсите) пълни бюджета. Бихте ли обяснили как точно?

Коментар. Не е нужно премиерът да е експерт от ранга на Ревизоро, за да разбира, че такава пряка връзка няма и не може да има. По-голямата част от конфискуваните контрабандни стоки (най-вече акцизни) не могат да бъдат реализирани, за да носят приходи, защото подлежат на унищожаване. При стоките, които по принцип могат да бъдат продадени, е налице значително отлагане във времето (две-три години) поради съответните процедури. Но по-голямата част от тях (като автомобили) изгниха в митническите складове.

Трети въпрос. Вие често изразявате гордост от натрупваните при Вашите правителства големи бюджетни излишъци. На какво, според Вас, се дължи сегашният излишък и смятате ли, че това е повод за удовлетворение?

Коментар. Според медийните изявления на управляващите излишъците се дължат на нарастването на приходите. Според официални документи на институциите основната причина е неосъществяването на значителни предвидени в бюджета разходи. По данни на Министерството на финансите към края на третото тримесечие не са реализирани около 40 на сто от планираните от правителството инвестиции. В допълнение, известен е номерът със занижените планирани приходи и завишените разходи. Да не говорим, че редовното образуване на такива излишъци говори за някакъв системен дефект при бюджетирането.

Четвърти въпрос. Често заявявате, че правителството постига значителни резултати с оглед повишаване на доходите. Бихте ли предположили  каква е реалната картина зад афишираната средна работна заплата (СРЗ) за страната около 1150 лв.?

Коментар. По данни от НСИ и синдикатите за изминал период, при СРЗ от 1125 лв., 80 на сто от заетите (5.5 млн. души) са получавали възнаграждение под 590 лв., а 2.2 млн. души - под 321 лева. Повишаването на минималната работна заплата променя числата, но не и съотношенията. За мнозинството от българите СРЗ е една фикция; пряка полза от нея имат тези категории, чиито заплати се изчисляват на нейна база (като депутати и министри).

Пети въпрос. При Слави Трифонов на въпрос за цената на бензина заявихте, че бензиностанциите могат да си купуват горива от рафинерии в Румъния, Гърция и Сърбия. Защо според Вас не го правят?

Коментар. Разбира се, премиерът не е длъжен да знае всичко, но все пак би следвало да е наясно, че при внос горивата трябва да влязат в данъчни складове и това става при цени и условия, определени от техния собственик. У нас 90 на сто от данъчните складове са собственост на една компания. По този въпрос правителството има какво да направи (ако му стиска).

Шести въпрос. От колко време ГЕРБ и Вие лично управлявате България?

Коментар. Този въпрос изглежда с понижена трудност, но Борисов успешно доказва, че всичко, включително и времето, е относително. Например, като твърди, че е управлявал с няколко прекъсвания. Вярно е, че около 13 месеца на власт бе кабинет на БСП и ДПС. Останалото време от почти девет години е твърдо на сметката на ГЕРБ. Първо, защото прекъсванията бяха по инициатива на Борисов. Второ, защото служебните правителства (с изключение на последното) бяха назначавани от президент на ГЕРБ и включваха предимно верни кадри на партията.

Седми въпрос. Многократно заявявате, че Вашите правителства се борят с корупцията и злоупотребата с власт. Моля за Вашето мнение - съответства ли на закона и етичните кодекси поведението на финансовия министър Горанов, ползващ безплатно жилище на бизнесмен за последните седем години?

Коментар. Премиерът през медиите нареди на Горанов да се  обяснява. Но би трябвало да е наясно, че става дума за безспорно нарушение на правилата. Законът признава за роднини единствено лица с кръвно, и то близко родство. Горанов се ползва от добрината на своя кръстник, но все пак не живеем по законите на мафията и характерния за тях статут на кръстника. Да не говорим за изявлението на министъра, че ако е виждал в цитирания факт нещо нередно, не би го декларирал.  

Осми въпрос. Редно ли е с пари от партийната субсидия да се правят дарения от името на партията бенефициент?

Коментар. Субсидиите са за партийна дейност, а благотворителността не спада към нея. Ако депутатите искат да правят дарения, нека са от заплатите им. Не са толкова мизерни, че да не могат да си го позволят - ако са толкова добри хора.

Девети въпрос. Информиран човек ли е българският министър-председател?

Коментар. И при гостуването в предаването на Трифонов, и по други поводи премиерът препраща задаваните въпроси към други инстанции и лица - прокуратурата, БНБ, КЗК, бизнеса, медиите, включително и към пряко подчинени нему ведомства. Създава се впечатлението, че българският министър-председател е най-неинформирания човек в страната. Като познаваме Борисов, трудно бихме могли да повярваме на такава версия.

Десети въпрос. За какво всъщност носи отговорност българският министър-председател?

Коментар. Реторичен въпрос. Естествено, само за успехите (или по-точно, за нещата, които Борисов приема за успехи). При това положение следва да се обмисли промяна в конституцията и законите, която да уреди избирането на втори министър-председател - с ресор отговорност за неуспехите и грешките.

Послеслов. Премиерът не е разбрал и няма да разбере, че хората искат всеки, който е получил власт, да я упражнява по закон и морал и да отговаря за резултатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във