Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕСЕТ ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ СОРТИРОВАЧИ ОСТАВАТ В АРЕСТА

Десет от най-прецизните сортировачи в международния пощенски възел на летище София останаха в ареста след мащабната полицейска акция на 6 октомври вечерта. Тогава разузнавачи от Националната служба за сигурност, следователи и барети задържаха 11 служители на пощенския възел. Сортировачите от години прибирали всичко по-ценно от пратките, които разпределяли. Още при първия разпит единият от задържаните е направил пълни самопризнания и е разкрил механизма, по който са работели двете бригади. Веднага след това той е освободен от ареста под парична гаранция.


Международният пощенски възел на летище София се оказал истински Клондайк за своите служители, личи от събраните доказателства. Престъпната дейност на сортировачите е била заснета със специално монтирани за целта видеокамери. Само за последните три месеца през ръцете им са минали над 2500 ценни пратки, 10 000 писма и 6000 колета. Служителите отваряли пакетите, взимали оттам каквото им хареса - дънки, якета, пуловери, детски играчки, бельо. Сред крадените стоки камерите са запечатали дори четка за зъби. После сортировачите акуратно облепвали пратките с тиксо, без да се притесняват, че оставят отпечатъците от пръсти върху тях. Имали са и специално пригодена лампа за проверка на писмата, както и ножче за отварянето им. Парите прибирали в джобовете си, а кореспонденцията хвърляли в коша.


Краденото разпределяли по равно, като делът на началника бил най-голям. По стар български обичай двете бригади се проверявали взаимно - да не би някой да забогатее повече от останалите. А на богатството им могат да завидят дори митничарите.


По първоначални данни общата сума, намерена у 11-те при задържането им, възлиза на 83 286 998 лева. При проверката на банковите им сейфове и обиските в домовете им са открити 5 362 600 лева, 4756 щ. долара, 17 195 г. марки, 700 шв. франка, 2.215 млн. ит. лирети, 2000 норвежки крони, 20 000 исп. песети, английски лири, австралийски долари, японски йени и друга екзотична валута.


Всеки един от сортировачите имал средно по около шест автомобила, все престижни марки. Разполагали с мобилни телефони, съпругите им - също. На работа ходели с костюми на Версаче.


Всички са от добри и много заможни семейства. Сред задържаните, чиито имена се пазят в тайна, са бивш адвокат, дипломиран инженер, синовете на голям шеф в Булгаргаз и на


бивш топследовател.


Следствието тепърва ще гледа доказателствата, запечатани на видеофилмите, и ще преценява вината на всеки един от обвиняемите поотделно. Според запознати делото ще бъде тежко и дълго, независимо от блестящото начало, поставено от Националната служба за сигурност.


Засега няма да се търси наказателна отговорност от двамата митничари, които при вида на баретите се проснали на пода и без никой да ги пита, си признали за взет от тях рекет, съответно от 500 щ. долара и 300 г. марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във