Банкеръ Weekly

Общество и политика

Десет нови метровлака тръгнаха в София

Десет нови метровлака бяха официално пуснати в експлоатация в столицата. На церемонията в депо "Обеля" присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" и заместник-кметът Любомир Христов.

Новите метровлакове ще превозват допълнително 85 000 пътници. Доставката им е част от проект по ОП "Околна среда", а инвестицията е на стойност над 80 млн. лв.

"Мотрисите ще допринесат за икономия от 25 процента от сметките за ток на Метрополитена, което се равнява на около 50 000 лв. месечно", каза на церемонията Йорданка Фандъкова.

Те ще заменят най-старите мотриси, които поетапно ще бъдат извеждани за ремонт, а след 2015 г. ще се движат пълноценно в разширенията на метрото.

"След пускането в експлоатация на първите нови трамваи от общо 20, очакваме до средата на годината подписването на договора за доставка на нови автобуси", добави кметът.

"Днес сме се събрали, за да присъстваме на пускането в движение на 10 нови метровлака. Да ни е честита новата придобивка. Най-доброто е, че напоследък всяка седмица се виждаме с г-жа Михайлова, по хубави поводи. Това е така, защото през 2013 година, успяхме да се възползваме от остатъка от безвъзмездно европейско финансиране, за да подобрим градския транспорт в София", каза още Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във