Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров за управлението на пандемията:

Десет хиляди души са загубили живота си заради грешен план

България е допуснала основни грешки при ваксинацията срещу коронавируса. Сред тях са договарянето на ваксините и неправилно подредени приоритети. Тази грешка коствала 10 000 човешки живота. Приоритет на ваксинирането на възрастните бил даден едва през май. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от парламентарната трибуна. Той бе поканен на изслушване, за да разясни каква е подготовката на системата за евентуална нова вълна на COVID-19. 

​"България жертва възрастното поколение", посочи здравният министър. "Имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца, а най-уязвимите групи бяха изоставени. Това се промени едва в края на месец май", добави той. По думите му всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, а по този начин се намалява рязко смъртността. 

Министърът обяви, че общо около 50 000 души, работещи в сферата на здравеопазването, са ваксинирани в първата фаза. Във втората са имунизирани над 30 000 души. На 8 февруари Националният ваксинационен щаб взима решение фазите да отпаднат и който, където може, да отиде и да се ваксинира, поясни министърът. Според него малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози са поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи Кацаров.

Като друга грешка Кацаров отчете недобрата логистика: "Организацията в началото е трудна. Ясно е, че ще има пропуски и неща, които във времето трябва да се поправят, но те не бяха поправени. Едва през май месец осигурихме доставката на ваксини на личните лекари".

Факт е, че сега има забавяне на ваксинацията в цялата страна в момента, но то може да се наблюдава в цяла Европа и САЩ. За последната 2020 г. продължителността на живот в България е намаляла с година и половина. Това е "катастрофален резултат", обяви Кацаров.

Една от причините, довела до мащабно разпространение на вируса, е че са настанявани пациенти с коронавирус във всички болници едновременно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във