Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатски крамоли за кожата на един премиер

S 250 691e1c0b 675d 44e1 9eb0 2f8bd642826b

С всеки изминал ден българският парламент се превръща във все по-странно място, обитавано от зомбита. Така се държат депутатите и от управляващата партия ГЕРБ, и от опозиционната БСП. Едните сякаш са си поставили за цел да викат непрекъснато нежелаещият за нищо на света да се яви в пленарната зала премиер Бойко Борисов за обяснения по различни въпроси. Другите – с цената на всичко, а най-вече с газенето на закони, да не допуснат неговото идване в Народното събрание.

 

На 2 декември социалистите настояха Борисов да дойде в парламента във връзка с изявлението, което екоминистърът Емил Димитров направи в края на миналата седмица пред депутатите за предстояща водна криза. Тогава той обрисува една апокалиптична картина за очакващото ни безводие, обвини свои колеги министри в бездействие и безхаберие и почти разгроми управлението на сегашния кабинет. След него дотичаха земеделската министърка Десислава Танева и регионалната – Петя Аврамова, за да се защитят и да разкритикуват Димитров. После Борисов привика министрите си, сдобри ги и същият този Димитров бодро оповести, че водна криза няма да има.

„Министър Емил Димитров направи в петък пред парламента залпови признания за управленски хаос, за критична липса на координация между министерства и дори вътре в едно министерство. Представяте ли си колко много му е накипяло на министър Димитров, който спешно помоли парламента за помощ. Беше гневен, безпомощен и нашият въпрос и недоумение е това как изведнъж в петък имаше водна криза, а как след няколко часа се оказа, че вода в Бургас ще има за 50 години напред?“, заяви левият депутат Манол Генов на 2 декември. 

Управляващите обаче

не допуснаха премиерът да дойде в парламента

и да обясни откъде идва абсурдното противоречие. Предложението за изслушване беше отхвърлено - без никакви аргументи за нежеланието на мнозинството да покани Борисов. ДПС пък не участваха в гласуването. Те влязоха в залата след него, въпреки че миналия петък председателят Мустафа Карадайъ призова Бойко Борисов да се яви в парламента за изслушване по темата.

Ден по-късно (3 декември) в програмата на народните представители влезе проект на решение за одобряване на участието на България в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини. Това провокира ново искане на социалистите за изслушване на премиера, което пък обичайно доведе до скандал. Всъщност в началото на заседанието управляващите разиграха своеобразен водевил. Неочаквано Цвета Караянчева лично направи същото предложение за изслушване. То обаче беше отхвърлено с гласовете на 96 депутати основно от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. С този номер как мнозинството уж бламира парламентарния шеф Борисов за пореден път бе отърван от

някаква форма на парламентарен контрол.

Явно след като решиха въпроса с осигуряването на кворума, отново прегазвайки конституцията и законите, с дистанционната регистрация на карантинирани депутати, за ГЕРБ най-важната задача стана да не допусне по никакъв повод и при никакви обстоятелства техният водач да бъде тормозен с въпроси и подлаган на критики от опозицията. Идеята на Караянчева да парира изказвания по искането за изслушване на Борисов обаче предизвика обратен ефект. Депутатите от БСП направо се вбесиха след маневрата й.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини управляващото мнозинство, че е готово да гласува без да разполага с нужната предварителна информация по въпроса. А такава можело да даде единствено министър-председателят, тъй като той пряко е участвал в разговорите по темата на европейско ниво – какви ваксини са били договорени, на какви цени, задължителни ли ще бъдат или не. Нинова отново настоя Бойко Борисов да се яви в пленарната зала по въпроса за ваксините, защото народът бил разделен, а обществото - настръхнало. "Ако Борисов не дойде днес, трябва да си поеме отговорността за последиците", каза тя, допълвайки, че премиерът иска

депутатите да подпишат празен чек

и да бъдат ползвани като индулгенция за купуването на ваксини срещу COVID-19. "Дами и господа, народни представители, много добре знаете, че повече от година министър-председателят не е идвал в Народното събрание. Живеем в парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата”, напомни още председателката на БСП. Тя попита също така какви ваксини са договорени, на какви цени, безплатни, платени, незадължителни, все въпроси, които ги поставяло българското общество.

От ГЕРБ обясниха, че няма смисъл Борисов да идва в парламента, тъй като информация ще предостави здравният министър. На острите думи на Нинова отговори председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. „Обсебеността на Корнелия Нинова в желанието да види министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване", изтъкна тя.

"Моля ви да не допускате грубо погазване на правилника за работа на Народното събрание от народни представители, които поради системния саботаж на парламента, са забравили основни принципи на парламентаризма. Моля ви да не допускате и внушения, които за съжаление наистина имат като последствие разделение на българското общество. Ние не можем да въздействаме на институцията, която е срещу парламента, която също внушава страх и разделение", каза още Дариткова, призовавайки политиците да са отговорни пред епидемичната ситуация, да са единни и да не внушават страх.

Самата Караянчева се впусна в

защита на тезата на своята партия.

„Министър-председателят отговаря за общата политика на правителството. Той няма как да знае в детайли какво се случва ... Ще дойде министърът на здравеопазването и ще разясни всичко”, отбеляза тя, когато опозиционните депутати я атакуваха, че превръща Народното събрание в „гумен печат” на правителството и не позволява Борисов да бъде викан за каквото и да било.

„В Плевенско са отложени всички футболни мачове. Предлагам министър-председателят да дойде и да информира народните представители защо се отлагат футболните мачове в България и в Европа. Мисля, че по тази тема той е компетентен”, саркастично предложи зам.-председателят на лявата парламентарна група Георги Свиленски. Това заяждане явно раздразни председателката, тя не можа да изтърпи следващото критично изказване на Драгомир Стойнев и му изключи микрофона, докато той говореше нападателно срещу нея от парламентарната трибуна.

Парламентът прие повторно Закона за ДДС и с това преодоля президентското вето върху законопроекта. Това е 7-ото вето на държавния глава за тази година и 26-ото от началото на неговия мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във