Банкеръ Daily

В името на парламентарната хигиена

Депутатите "запряха" журналистите под еднодневна карантина

S 250 3f37ec45 1661 4c24 b586 ab3618891d34

Журналистите се оказаха по-голяма заплаха за депутатите, по-страшна дори от коронавируса. Парламентарната шефка Цвета Караянчева реши да обезопаси сградата на Народното събрание и... затвори "пишещите братя" в зала "Запад", напъди фоторепортерите на балкона и запря телевизионните оператори в прословутата "пленарна кошара". Така медиите бяха изолирани от депутатите, защото им бе забранен дори доста до кулоарите. В зала "Запад" бяха поставени монитор и кафе-машина, а пред вратата - автомати за вода и пакетирани храни.

 

Единственото хубаво нещо е, че вече ги няма тълпите от посетители - от питомците на детските градини до обитателите на пенсионерските клубове, които депутатите от различни региони се надпреварват да разхождат из Народното събрание.

Съвсем естествено изолацията на журналистите предизвика бурното им недоволство. Недоволни бяха също и част от народните избраници - не само от опозицията, но и от малката управляваща коалиция "Обединени патриоти". За тях предприетите мерки са "смешни" и "абсурдни", докато от левицата пък заподозряха, че

това е начин за ограничаване на свободата на словото.

Техни представители сами дойдоха при медиите в зала "Запад". Оказва се, че те не са знаели предварително какво се готви, въпреки уверенията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, че решението за мерките не е еднолично и е взето на Председателски съвет.

Д-р Дариткова оправда мерките с Националния щаб за борба със заразата. По думите й така се избягвало струпването на много хора на едно място, което изобщо не е вярно.

Преди журналистите бяха разположени поне на три места в кулоарите, а сега - всички бяха натикани в една зала. Депутатите пък бяха пуснати в пленарната зала, въпреки че поне една трета от тях кашляха, кихаха и подсмърчахат. И нито за тях, нито за журналистите някой се беше сетил да осигури поне две-три предпазни маски. 

 "Усещам леко напрежение сред вас. Ситуацията е нова, но се надявам да намерим оптималният вариант вие да вършите своята работа и в същото време да има гаранция за предпазване, защото тези мерки не са защита на народните представители, а и са за ваша сигурност. Надявам се да проявите разбиране. Ако има проблеми, те ще се решават, но в ситуацията, в която се намираме, трябва да преодоляваме и личните си недоволства и да подхождаме солидарно, координирано и дисциплиниран", обясни на журналистите д-р Дариткова и апелира ситуацията с коронавируса да не се политизира.

Журналисти й обясниха, че мерките не са ефективни, защото така или иначе народните представители се качват на втория етаж и говорят с тях. Освен това, за депутатите от заразените области (Плевен, Габрово и София) нямало ограничения, за длъжностните лица - шофьори, секретарки и т.н. - също.

"Коронавирусът се разпространява от ефира и може би това е причината да изолират журналистите в Народното събрание", пошегува се народният представител от "Обединените патриоти" Александър Сиди (ВМРО). Той добави, че

най-добрият начин за предпазване от коронавируса е да си спрем телевизора.

"Единствено с хумор трябва да поглеждаме на цялата ситуация. Смятам, че паниката е излишна, но е създадена в последните няколко седмици. Много се надявам хората да спрат да се поддават на паника. Ние щяхме да умрем преди няколко години от свински грип“,  припомни Сиди и заяви, че не разбира мерките в Народното събрание.

Депутатът от ВМРО не смята, че изолирайки част от хората, които работят в сградата, ще спасят всички останали. "Както не разбирам мерките да слагаме термокамери. В крайна сметка трябва да си мием ръцете, нещо, което са ни научили в първите седем години“, допълни Александър Сиди. Според него народните представители не са нищо повече от който и да било български гражданин. „Деленето на хората по категории според мен не е правилно“, посочи още той.

Колегата му от НФСБ Валентин Касабов (авторът на идеята за термокамерите - виж на стр. 14), съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти", пък подчерта: "Ако бях на мястото на журналистите - не бих се чувствал добре в Народното събрание". Според него, скандалното решение било на ГЕРБ.

"Ние не се страхуваме от журналистите, мярката за тяхната изолация в Народното събрание не е съгласувана с нас", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг, който тя и нейни колеги дадоха... в зала "Запад". По думите й с ръководството на парламентарната група на "БСП за България" такава тема не е обсъждана. И доколкото тя е разбрала, става дума за заповед на председателя на Народното събрание, издадена едно денонощие преди Председателския съвет, който по традиция се провежда в сряда.

 

Каре

Нинова: Борисов да се ограничи в изказванията, защото увеличава паниката

"Искаме да коментираме ситуацията с развитието на коронавируса в България. Тази ситуация изисква хладен разум, отговорност и реакция без паника. Смятаме ,че е добре да се даде думата на сериозни хора и професионалисти и сме готови с всичко, което е необходимо като опозиция да съдействаме за изпълнение на разумни решения. Може би е добре премиера Борисов да се ограничи в изказванията си, защото с всяко свое изявление увеличава паниката в страната", заяви лидерът на БСП на имповизирания брифинг в зала "Запад". Тя припомни, че според премиера сме били във война. "Няма как в едно изречение да кажеш: не се паникьосвайте, ние сме във война", подчерта тя.

"Опазването на здравето на хората е най-важно за нас. Искаме да благодарим на лекарите, на медицинските сестри и персонала в болниците. От ГЕРБ бяха наричани в годините убийци, а миналата седмица - терористки. Днес тези хора с риск за собственото си здраве и здравето на близките си са на предна линия. Те заслужават и получават нашето уважение за това, което правят. С тревога чухме, че лекари и сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото не разполагат със защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови. Този, а и други случаи в последните дни показват, че правителството на Борисов закъсня с реакцията и с подготовката на реакция", заяви още Нинова.

"Освен това, на пресконференции през два часа премиерът говори за кройки, за плат и за калцуни, което не е работа на един сериозен министър-председател. Още повече, че правителствата на други европейски държави, които мислят държавнически, приеха пакет от конкретни социални, бюджетни и социално-икономически мерки за подпомагане", каза още лидерът на БСП.

Левите депутати щели да се обърнат с писмо до работодателските организации и да ги помолят професионално и обективно да анализират разпространението на заразата в икономически план и да предложат какво трябва да се направи, включително и законодателно, "за да облекчим удара от кризата. Искаме да се мисли комплексно, дългосрочно и държавнически, а не да се реагира на парче и ще дадем своя принос за това", допълни още Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във