Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите запазиха размера на заплатите си

Временната комисия за изработване на правилник за работата на парламента реши да не променя размера на възнагражденията на народните представители.

Идеята на "Изправи се БГ, ние идваме" беше възнагражденията да паднат от три средни бюджетни или около 4500 лева на една - тоест 1570 лева.

Манолова аргументира радикалната мярка с необходимостта народните представители да се солидаризират с гражданите в кризата. 

„В условията на продължаваща пандемия, засилваща освен здравната, но и икономическата несигурност на българите, и хронично ниски доходи на българските граждани, при които един на четири души живеят под прага на бедност, закономерно е солидарното намаляване на трудовите възнаграждения и на народните представители, и свързаните с техните възнаграждения ръководства на държавни институции”, пише в мотивите към предложенията й.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

От парламентарната група на коалицията на Манолова направиха сходни предложения и в миналото 45-о Народно събрание. Очаквано, и тогава, и сега те не събраха подкрепа.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.

Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във