Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите задължиха кабинета да спаси ТЕЦ "Марица-Изток 2"

Теменужка Петкова

Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг", като целта е финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица-Изток 2" ЕАД и гарантирането работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

"Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори" каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на питане на народните представители от БСП Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов за бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

"По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за  България. Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет", посочи Петкова.

Тя отбеляза, че преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава енергийна сигурност на страната. "Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната. Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система. ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената в страната, която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 % от енергията в страната и 60 процента през зимата. Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй" каза енергийният министър.

От трибуната на Народното събрание депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Таско Ерменков изтъкна значението на въгледобива за гарантиране на енергийната сигурност и оттам - на националната сигурност на страната. Той участва в дискусия за бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

"В находището на Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на тон", посочи Ерменков.

Народните представители от БСП, вносители на питането, предлагат Народното събрание да задължи правителството да направи финансово оздравяване на ТЕЦ-а и да се задължи да не съкращава и спира работата на ТЕЦ "Марица - Изток 2".

"Във въглищните централи са инвестирани 50 - 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 % от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо, каза Ерменков.

По думите му в разкриването на въглищните пластове в района на "Марица- Изток" са инвестирали милиарди левове, изкопана е огромно количество земна маса за тяхното разкриване, прокарани са десетки километри жп. линии, пътища и електропроводи. Нивата на серен диоксид от ТЕЦ "Марица - Изток" са под екологичните норми, а филтрите на комините на централата улавят 99 процента от емитираните прахови частици.

Според социалиста само през последните години в централите в района са инвестиран един милиард евро. Той посочи, че в сектора на въгледобива и ползването на въглища са заети пряко и косвено 100 хиляди души.

"Загубите на ТЕЦ "Марица - Изток 2 " ЕАД са 800 млн. лева за първото полугодие на 2019 година, а дълговете на дружеството са в размер на 1,54 млрд. лева. Ако не се вземат бързи мерки, тази година ще последната за централата", посочи Ерменков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във