Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента

Парламентът насрочи задължително изслушване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов за 21 април. Борисов трябва да представи Националния план за възстановяване и устойчивост. Това решиха депутатите  Планът трябва да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април.

Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто гласуване, а ГЕРБ се въздържаха.

Предложението направи преди почивката председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и именно то бе сред причините за хаос и напрежение в пленарната зала. Тя внесе проекта на решение след като стана ясно, че премиерът в оставка е излязъл в отпуск и няма да дойде в парламента, както беше предвидено за днес.

"Една от стъпките за връщане на достойнството на парламента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук, пред народните представители", каза Манолова. От ГЕРБ реагираха с възгласи на възмущение. Лъчезар Иванов от бившата управляваща партия заяви, че искането за задължително изслушване на Борисов е нарушение на правилника. "Не с такава злоба, това ще ви доведе болест", обърна се той към Манолова.

"Вие сте се обединили около една обща теза – всички да мразим Цвета Караянчева. Само че ще ви кажа нещо – омразата не е добра основа за изграждане на съгласие. И политическата енергия, впрегната само в омраза, е изгубена енергия. Хората не са ви пратили тук, за да правите циркове, а за да работите", обърна се на свой ред бившият председател на парламента Цвета Караянчева към партиите от анти-ГЕРБ фронта.

Атанас Славов от "Демократична България" разясни, че премиерът е длъжен да отговаря пред депутатите: "Независимо дали е в оставка, независимо дали е болен, независимо дали е на воаяж до Барселона, министър-председателят е длъжен винаги да се явява в Народното събрание. Парламентаризмът не се суспендира, когато той е в оставка."

Филип Станев от "Има такъв народ" се обърна към Лъчезар Иванов от ГЕРБ: "Вие сте джентълмен, интелигентен човек, неслучайно носите прозвището "Мозъка", дръжте се по-възпитано. Искам да ви кажа с широка усмивка, днес се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя."

Иванов излезе на трибуната и се извини, че не бил разбран. И пак каза, че когато човек таи злоба, може да се разболее, казвал го от позицията си на лекар.

След това Тошко Йорданов от "Има такъв народ" излезе и прочете части от известната статия на депутата от ГЕРБ Тома Биков от 2012 г. за Бойко Борисов, която е озаглавена "Карикатура на диктатор".

"Би трябвало тук да бъде премиерът в оставка Борисов, който е в отпуска. Аз с удоволствие бих си платил глобата за това, което ще кажа, или да получа забележка: "Страхливецът Борисов днес не дойде, за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде, за пореден път! Джипко Бибитков днес не дойде в парламента! За пореден път!! Прекрасно е, че той е ваш лидер! Благодаря ви за това удоволствие", обърна се зам.-председателят на "Има такъв народ" към депутатите от ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ отговори на Йорданов с думите, че "Има такъв народ" са излъгали избирателите си и допълни: "Първо, се радвам, че на господин Йорданов са му разрешили да се изкаже и днес, и са свалили забраната. В границите на лакърдиите, които вие сте свикнал да произвеждате на килограм, ще ви кажа обаче нещо, което не е лакърдия. Преди само няколко дни, буквално, вашата партия и вашият лидер твърдяха, че единствената ви кауза е да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не било така. Ами, вие излъгахте, бе колеги. И то излъгахте политически и вашата партия събра и подведе 500 000 български граждани с тази теза."

Изненадващо в Народното събрание дойде вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, за да представи Плана за възстановяване и устойчивост, но депутатите отказаха да нарушат програмата на заседанието и да го изслушат. Председателстващият заседанието Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че се върви по дневния ред и ако Томислав Дончев иска да бъде изслушан, ще стане но друг път.

Според дневния ред като точка 4 трябва да бъде изслушан министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев за състоянието на бюджета на държавата.

Последва бурно тропане и скандиране от страна на ПГ на ГЕРБ: "Мутри, вън" и "Таня Дончева, вън". 20 минути по-късно Татяна Дончева обяви 10 минути почивка и свика Председателски съвет.

След председателския съвет депутатите гласуваха и приеха, че изслушването на министъра на финансите се отменя за идната сряда. През цялото време Ананиев остана прав до банката за изказване и накрая си тръгна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във