Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕПУТАТИТЕ ЗАДРЯМАХА ПРЕДИЗБОРНО

Парламентът реши да избяга от работа точно в петък, предпоследния ден преди провеждането на президентските избори. Председателският съвет е решил единодушно Народното събрание да не заседава на 20 октомври - заради вота в неделя. Това съобщи в сряда заместник-председателят на парламента Любен Корнезов. Всеки от нас в някаква степен е ангажиран с изборите, допълни Корнезов. Това било традиция и в 38-ото, и в 39-ото Народно събрание, допълни той. В един от следващите петъци заседанието на НС вероятно ще бъде посветено изцяло на парламентарен контрол. А в някоя от следващите седмици може дори да има извънредно заседание, оправдаха се други народни избраници от председателския съвет.
Депутатите за пореден път си намериха повод да отсъстват от залата, въпреки че ги чакат куп законопроекти, свързани с евроинтеграцията на България. Подобни почивки те си позволяват с повод и без повод. През септември например си отдъхнаха през официалните празници - Деня на съединението и Деня на независимостта. През август пък уж официално се отказаха от ваканция, но неофициално се редуваха в отсъствията и почти всеки успя да заведе фамилията си на почивка.
Да не припомняме, че по-миналия петък (13 октомври) парламентарният контрол се провали, защото питаните министри били по работа в чужбина. Впрочем, като погледне човек пленарната зала, излиза, че и повечето депутати
се трудят извън парламента
Най-заети са от сряда до петък. Когато в сградата с надпис Съединението прави силата има редовни заседания.
Доскоро парламентарният шеф Георги Пирински се отчиташе пред медиите всеки месец за свършеното от Народното събрание. Отдавна обаче не го е правил. Вероятно няма какво толкова да се отчита. Или пък е решил, че това не интересува хората. Грешка - интересува ги, защото данъкоплатците издържат депутатите, а не обратното.
Упоритите настоявания на опозицията час по-скоро да се гледат важните за влизането ни в ЕС законопроекти срещат съвършено неискрената реакция на управляващите - ето, нали това и правим, не почиваме. Де факто важни закони се бавят, други се приемат без много-много обсъждания. Народните избраници успяха да гласуват най-важното за самите себе си -
неявяването на работа
вече не е нарушение на дисциплината. Важно е само присъствието при гласуване.
Сред чакащите законопроекти преобладават тези, които са на етап обсъждане: за корпоративното подоходно облагане, за личните данни, за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти и за данъците върху доходите на физическите лица. Изброените бяха в програмата на парламента за седмицата и ако петък не беше обявен за почивен ден, може би имаха повече шансове да минат. Но, както е известно, при подобна ситуация още в четвъртък парламентът опустява, а в един ден проектите няма как да се прогласуват. За по-нататък останаха и поредните промени в Търговския закон.
Вярно е, че част от свързаните с влизането в ЕС закони вече са приети: за рибарството и аквакултурите, за обществените поръчки, за защита на потребителите и др. Но след Доклада на Европейската комисия (от 26 септември) парламентът видимо забави ход. Дали депутатите решиха, че до януари има време бол, или просто нямат капацитет да работят с нужното темпо, читателят може и сам да отсъди.
От изключителна важност е чакащият проект за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който е внесен от правителството, но обсъждането му още се протака. Не по-маловажен е законът за свръхзапасите от земеделски и западни продукти, както и този за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Земеделието е
сред проблемните зони
и точно там бавенето може да се изтълкува негативно от европартньорите.
С небезизвестната глава 24 - Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, пък са свързани и законопроектът за Административно-наказателен кодекс, както и Законът за МВР. В тази насока всяко отлагане на законодателното уреждане на проблемите работи против имиджа на България, славеща се все повече като родина на престъпници и трафиканти на какво ли не. Към този поменик от изоставащи законопроекти може да се добави и този за промените в Закона за личните данни. Те са важни, за да не се допуска полицейски произвол, но в същото време - и за да дадат достатъчни правомощия на органите на реда да контролират престъпния контингент.
Депутати от управляващото мнозинство често се оправдават, че Министерският съвет бави повечето законопроекти. Но това невинаги е вярно. В сайта на правителството могат да се видят всички проекти, подготвени от кабинета и внесени в Народното събрание. Там обаче е мястото, където се случват всевъзможни неща. Първо, водещата комисия по даден законопроект често няма кворум, за да гласува становище по него. Останалите комисии, които след това трябва да се произнесат по проекта, се ослушват дали някой отнякъде няма да лобира за нещичко във въпросния закон. Подобно поведение имат и повечето депутати с интереси в съответната област - от транспорта до здравеопазването.
Вероятно по подобна причина още се обсъжда и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост. Той е внесен преди шест-седем месеца - през април, и няма логично обяснение за бавенето му освен
лобистки пазарлъци
Проектът за Гражданскопроцесуален кодекс пък е внесен през май - и въпреки че бе тотално обруган, мине не мине време, депутатите се заканват да го изгласуват до края на годината. Отлежават също и промените в Закона за местните данъци и такси. А хитът на тройната коалиция под натиска на ЕС е Законът за финансовата децентрализация. От юни пък отлежава законопроектът за безмитната търговия, където интересите се свръхголеми.
Доста преди доклада на ЕК не друг, а шефът на временната еврокомисия в парламента Атанас Папаризов обеща, че до края на годината ще бъдат приети законите за подпомагане на земеделските производители и за Централния регистър на юридическите лица. До момента това не се е случило. А останалите обещани от мнозинството проекти - като тези за равните възможности на жените и мъжете, за железопътния транспорт, за защита от бедствия, за изменение на Закона за българското гражданство, стоят на етап първо четене.
Народни представители от опозицията твърдят, че забавянето ще е с най-критични последици, ако е в областта на правосъдието и обществения ред. От тройната коалиция обаче изобщо не се притесняват, че може да закъснеят. Сега са фокусирани в президентския пост и в пазаренето за еврокомисар. А законите - когато им остане време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във