Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите зациклиха около темата за репресии по изборите

На днешното пленарно заседание депутатите трябва да създадат две временни комисии, да приемат правилник да работа и да решат дали да изслушат главния прокурор.

Вече два час парламентът разглежда проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание. Искането  на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и визира действията на МВР под ръководството на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. В дните преди вота на 11 юли полицията предприе масирани проверки на купувачи на гласове в цялата страна. Те бяха викани в полицейските управления да подпишат предупредителни протоколи. Така беше предотвратено масовото купуване на гласове в полза на до скоро управляващата парти, както и на някои други формации, особено в ромските махали. Което се отрази чувствително на изборните им резултати, както и на избирателната активност.

ГЕРБ-СДС и ДПС от една страна и останалите парламентарни групи ожесточено спорят втори час кога е имало по-големи репресии от страна на силовите органи - при управленията на Бойко Борисов или при служебния кабинет.

В днешната програма за работа на парламента е и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор както и Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. Проектът на правилник на парламента предвижда да се създадат 21 постоянни комисии и няколко подкомисии. Депутатите от Временната комисия по изработване на правилника отхвърлиха предложението за намаляване на възнаграждението на народните представители.

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи имат право да предлагат точки, които задължително се включват в програмата и се разглеждат в рамките на деня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във