Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите възстановиха блиц контрола

Депутатите възстановиха блиц контрола. Това се случи след като бяха приети текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Съгласно приетия текст в последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък на всеки месец министър-председателят и вицепремиерите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

Народните представители приеха и текст, свързан с гласуването. Съгласно новия текст, когато при гласуване на законопроект, декларация или проект на решение или на отделна негова част или разпоредба общият брой на гласувалите е под 121 души, председателят на парламента прави проверка за наличие на кворум и гласуването се повтаря. Депутатите приеха да се провеждат обществени консултации по законопроектите, внесени от народните представители.

Депутатите решиха по искане на парламента министрите от кабинета да могат да бъдат изслушани с предимство. Сред измененията е възможността заседанието на Народното събрание да се излъчва и във Фейсбук.

Парламентът прие с голямо мнозинство предложението на депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков парламентарният контрол, който в момента се излъчва по БНТ 2, да не се мести по БНТ 1. Промяната бяха поискали от "Изправи се! Мутри вън!".

Мария Капон реагира остро защо не е било подложено на гласуване първо предложението на вносителите от "Изправи се! Мутри вън!". Председателят на парламента Ива Митева ѝ отговори, че тяхното предложение е одобрено от комисията и затова се подлага на гласуване само най-отдалеченото като съдържание предложение.

Депутатите отхвърлиха предложението на Николай Хаджигенов, Мария Капон, Арман Бабикян и Валентина Василева-Филаделфевс от ИМВ народен представител, напуснал или изключен от група, да може да заявява принадлежност и да бъде приет за член на друга група.

Христо Гаджев от ГЕРБ обвини "Изправи се! Мутри вън!" в политическо номадство и изказа мнение, че техните гласоподаватели биха се разочаровали, ако се обединят с друга парламентарна група.

Арман Бабикян от ИМВ заяви, че е нормално две близки по мислене политически групи да работят заедно. По негови думи в това се състои политиката.

Депутатите отхвърлиха и предложението на депутати от "Изправи се! Мутри вън" редовните пленарни заседание да са не от 9.00 до 14.00 ч., а от 9.00 до 18.00 ч. В правилника имаше предложение лично обяснение да се прави в края на заседанието, но то бе оттеглено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във