Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите успяха да се скарат и при гласуването на комисиите

Депутатите успяха да се скарат и при гласуването на ръководството и състава на постоянните парламентарни комисии. От ГЕРБ-СДС и ДПС останаха недоволни от предложените им ръководни постове. Хамид Хамид от ДПС посочи, че в последния момент от групата разбрали, че на тях се пада ръководството на Комисията по труда, социалната и демографската политика. И се оплака, че от управляващото мнозинство са се отнесли пренебрежително към ДПС. От ГЕРБ-СДС също изразиха недоволство, че управляващите им "дали" Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Според Тома Биков явно за четворната коалиция тази позиция е синекурна, тъй като не контролира нито едно министерство. Но от ГЕРБ щели да я вземат, за да не обидят религиозните общности в България.

В отговор от "Демократична България" предложиха Елисавета Белобрадова за председател на социалната комисия, което също не се хареса на ГЕРБ. Наложи се депутатите да излязат в почивка. 

Преди това неочаквано коалиционните партньори ИТН и ДБ влязоха в спор. ИТН реагира остро след като Атанас Атанасов - съпредседател на ДБ в оставка, беше номиниран за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Депутатът от партията на Слави Трифонов Иво Атанасов поиска пред пленарната зала Атанас Атанасов да се оттегли от поста. Но той отказа. Народният представител от ИТН поясни, че това е негово лично мнение и не ангажира групата, но смята, че съпредседателят на ДБ е част от статуквото и не може да олицетворява промяната.

"Протестите искаха промяна на управлението на държавата", напомни той и подчерта, че две от парламентарните групи нямали нищо общо с тази промяна. Едната от двете вече я нямало в Народното събрание, каза Иво Атанасов и я нарече "Изправи се БГ! Ние си отиваме!", а втората била ДБ. Той добави, че е кръстил "поправката ген. Атанасов" промяната в правилника на парламента, която позволи зам.-председателите на Народното събрание да оглавяват и комисии. 

"Няма да си направя отвод", отсече Атанас Атанасов. "Аз не знам в какво статукво ме слагате, но никога не съм бил в управляваща позиция. Аз миналата година бях през цялото време на площадите и на "Орлов мост", допълни той и отбеляза, че там не е виждал Иво Атанасов.

В темата се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той се обърна към Иво Атанасов: "Вие се чудите накъде и как продължава промяната. Ходът на промяната е ясен и го виждам последните месеци и дни. ПП продължава в посока да вадим скелети от гардероба и да се връщаме към времената отпреди 89-а година като действия на МВР", каза лидерът на ДПС и посочи Бойко Рашков. "Поне за мен е съвсем нормално при тези действия на милицията и Бойко Рашков, нормално е председателят на вътрешната комисия да бъде г-н Атанасов", заяви Карадайъ.

Иво Атанасов излезе и втори път на трибуната, за да уточни, че е отправил молба към ген. Атанасов да си направи отвод, но е лоялен коалиционен партньор и ще се съобрази с неговата група. "Но изложих своите мотиви, защото избирателите ще ме питат", оправда се депутатът от ИТН.

Съставът на кои комисии беше гласуван до момента?

Любомир Каримански, депутат от ИТН, е отново председател на Комисията по бюджет и финанси, която ръководеше и в миналото 46-о Народно събрание. Негови заместници ще са Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП. Председател на Комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от ПП. Заместник-председатели ще бъдат Анна Александрова от ГЕРБ, Филип Попов от БСП, Андрей Михайлов от ИТН и Атанас Славов от ДБ.

Мартин Димитров от "Демократична България" оглави Комисията по икономическа политика и иновации. Начело на Комисията по енергетика ще е Радослав Рибарски от ПП. 

Шеф на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще е Настимир Ананиев от ПП, а на Комисията по външна политика - Венцислава Любенова от ПП.

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще бъде ръководена от Драгомир Стойнев от БСП. За социалистите е и Комисията по отбрана, която ще се оглавява от Атанас Зафиров. Атанас Атанасов от ДБ бе избран за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Калоян Тонев от ПП ще е начело на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. А Комисията по земеделието, храните и горите ще се ръководи от Пламен Абровски от ИТН.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във