Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите удължиха срока за финансов одит на БНР

Депутатите удължиха с месец и половина срока, в който Сметната палата трябва да предостави резултатите от възложения ѝ финансов одит на Българското национално радио. Окончателният доклад трябваше да бъде готов в края на януари, но се налага удължаване на срока заради забавяне при получаване на информацията, свързана с решения на Управителния съвет на БНР. Към архивираните протоколи от заседанията не са съхранявани материалите, свързани с дневния ред и взетите решения, което е наложило допълнителното им събиране.

Също така при проверките на разходите, свързани с възлагане на обществени поръчки, са необходими становища, които са забавени, защото трябва да се изготвят от хора, които не са били на съответните позиции при издаването им.

Проверката на финансовото управление на Националното радио обхваща периода от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г., а окончателният доклад на Сметната палата трябва да бъде готов до 10 март 2020 г.

Народните представители взеха решението за одита през септември миналата година, а причина беше информацията, че обществената медия е натрупала дефицит в размер на около 4 млн. лева.

Тогава бе създадена и Временната анкетна комисия, която да провери обстоятелствата около спирането на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г., както и всички твърдения за политически натиск върху ръководството и журналисти от медията.

Междувременно днес СЕМ избира Андон Балтаков за нов генерален директор на Националното радио. Членовете на медийния регулатор определиха концепцията на Балтаков като модерна и блестяща. Беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии като Асошиейтед Прес и Си Ен Ен, както и визионерското му мислене. 

В надпреварата участваха шестима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. На първото гласуване никой от тях не събра нужните три гласа, за да спечели конкурса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във