Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕПУТАТИТЕ УЧАТ НОВИТЕ СИ РОЛИ

Месец след изборите въпросът кои политически сили ще формират правителството получи отговор. Коалиционният кабинет на Симеон Сакскобургготски ще разполага с удобната парламентарна подкрепа на депутатите от НДСВ и ДПС. Много наблюдатели предричат поне две стабилни години за новата изпълнителна власт, преди да се усетят първите трусове. Разбира се, това до голяма степен ще зависи от политиката, която ще води мнозинството, и приоритетите, към които ще се придържа.
Не по-малко важен от проблема за управлението обаче е и въпросът за неговия контрол. Във всички народни събрания след 1990 г. депутатите от опозицията неизменно попадаха в пасивната роля на отегчени зрители, които се колебаят дали да не напуснат залата на представлението. Поне на пръв поглед разпределението на силите в 39-ия парламент почти бетонира тази порочна практика. Какъвто и опозиционен ентусиазъм да лумне в парламентарните групи на ОДС и БСП, той бързо може да угасне далеч преди да е опарил внушителното коалиционно мнозинство. Още повече че работата на на новото Народно събрание ше протича по нов правилник. Пък дори и само липсата на радио- и телевизионна публика, към която сини и червени бяха силно привързани, лесно ще охлади критикарския хъс на едните и другите.
По-безинтересни очевидно ще станат и политическите клюки в колонките на всекидневниците. Главните редактори на някои от тях вече склониха пред желанието на парламентарния шеф Огнян Герджиков да озаптят любопитството на репортерите си и да осигурят информационен покой на народните избраници.
С една дума - сцената остава, но прожекторите и микрофоните често ще бъдат изключени. И все пак кой каква роля ще изпълнява на нея?
Няма съмнение, че депутатите на НДСВ и ДПС ще спазват стриктно практиката на категорична подкрепа на собственото си правителство. Това предвещава не само единодушни гласувания, а и пълен процедурен и законодателен комфорт за изпълнителната власт. Без съмнение по няколко теми управляващите ще се стремят да получат пълна парламентарна подкрепа и най-вече за присъединяването на България към Европейския съюз и влизането й в Северноатлантическия пакт.
Ще подкрепяме правителството в усилията му за развитие на пазарната икономика и влизането ни в ЕС и НАТО, заяви Екатерина Михайлова даже след като преговорите между НДСВ и ОДС за общо управление се провалиха. Надежда Михайлова пък добави подкрепа и за развитието на структурната реформа, финансовата стабилност и запазването на борда, но не пропусна да отбележи, че СДС ще е коректив на новата власт. Едва ли обаче тази многократно потвърдена принципна позиция на досегашните властници има особена стойност за НДСВ. Аргументи за ревизия на предварителни заявки в политиката винаги се намират, а и на Раковски 134 още не са наясно какъв тип опозиция искат да бъдат. Във всеки случай 51 гласа не дават много възможности нито да играеш ролята на гарант, че България няма да се отклони от поетия досега път, нито да си кой знае какъв коректив. В този смисъл не звучат много убедително думите и на заместник-председателя на Народното събрание Асен Агов: В НДСВ като че ли все още не могат да си дадат сметка какво означава опозиция.
С крилатата си сентенция от 5 юли: Царски пътища за излизане от кризата няма - Георги Първанов демонстрира много ясно амбициите на лявата опозиция и тя да коригира посоката към благоденствието. Социалистите няма лесно да забравят пренебрежителното отношение на НДСВ, което не ги покани на консултации. Но едновременно с това правят впечатление подчертано топлите лични приятелски взаимоотношения между много от депутатите на мнозинството и на Коалиция за България извън официалните отношения между двете политически сили. В червените редици вече витаят опасенията, че царските хора могат да погодят доста лош номер на столетницата, разцепвайки парламентарната й група. Имат се предвид депутатите от гражданската листа на левицата, чийто брой е предостатъчен за сформиране на отделна парламентарна група. На този етап обаче няма никакъв смисъл от това упражнение и вълненията на някои червени активисти са по-скоро плод на традиционната подозрителност в партията им още от нейното създаване.
В крайна сметка в 39-ото Народно събрание и БСП, и СДС ще продължават да се идентифицират предимно чрез взаимното си отричане, което допълнително ще облекчи живота на новите управляващи. Някои наблюдатели даже прогнозират, че единствената сериозна за мнозинството опозиция един ден ще се окаже не друг, а ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във