Банкеръ Daily

Проф. Екатерина Михайлова:

Депутатите трябва по-бързо да гласуват дата за президентския вот

"Много се надявам във времето до връчването на мандата от страна на президента политическите сили да намерят решение. И то да бъде ясно, публично, пред българските граждани, защото наистина влязохме в една ситуация, в която се създава голям проблем за институциите." Това каза проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право. Тя обясни, че Българската конституция казва ясно в какъв срок президентът може да възложи третия мандат за съставяне на правителство, макар в самия основен закон да няма краен срок за това докога третата политическа сила може да го направи.

"Аз очаквам да протече процедурата в рамките на един разумен срок. Под разумен се има предвид да не е прекалено дълго, защото тогава се създава и напрежение, и подозрение, че се прави с цел някакви други интереси", посочи още Михайлова пред БНТ. Тя не изключи вероятността от конституционна криза: "Ако бях народен представител и от мен ако зависеше нещо, бих направила всичко възможно колкото може по-бързо да бъде гласувана датата за президентските избори. Няколко пъти ваши колеги ме питат - възможно ли е да има конституционна криза. Да, ако парламентът не определи дата за президентските избори, тогава вече наистина имаме конституционна криза. Добре е този въпрос да бъде решен, да бъде изяснен, да бъде публично заявен и гласуван от народните представители."

По думите ѝ логиката на Конституцията е такава, че не трябва да се правят едновременно президентски и парламентарни избори, тъй като двете институции са създадени с различни срокове на действие - 4 години за Народното събрание и 5 години за президентската институция. Михайлова поясни, че няма забрана, която да възпира провеждането на избори "2 в 1". А решението е политическо и е свързано с финанси и с това дали технически изборите изобщо могат да се организират поотделно. "При всички положения, ако се проведат заедно, ще имаме улеснение - технически най-вероятно, но ще имаме сливане на кампании. Идеята е за всеки избор да можем да сме достатъчно информирани. Честните избори са информираните избори за гражданите."

Михайлова коментира и ситуацията около изслушванията на главния прокурор в Народното събрание: "Според мен тези аргументи, които сега чуваме, не са състоятелни, защото всичко това е назад във времето. От 2015 г. прокуратурата и фигурата на главния прокурор с докладите и информацията, която се получава, не е тайна, то е за да можем да знаем всички начини, по които работи тази институция." Преподавателят смята, че главният прокурор може да бъде изслушван в комисиите, създадени в парламента, и в това няма нищо противоконституционно. Михайлова добави, че отдавна е привърженик на извеждането и поставянето на прокуратурата в положение на автономност и повече отчетност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във