Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите така и не решиха как точно ще гласуват карантинираните

Все още не е ясно как точно карантинираните ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Депутатите приеха на първо четене, че поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да гласуват с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция. Решението кой от двата варианта ще бъде избран трябва да бъде взето от Централната избирателна комисия.

Приетите промени са в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Предложението на ГЕРБ получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а 9 се въздържаха.

ЦИК поема отговорността и за здравните мерки, които ще се прилагат при организацията и провеждането на парламентарния вот.

Текстовете очаквано предизвикаха спор между управляващи и опозиция.

"Така написан законът, той създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК. ЦИК не е медицински и здравен орган. ЦИК не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически указания", каза Филип Попов от БСП.

Опозицията обвини управляващите за това, че отново "прехвърлят топката" на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот.

Подкрепа за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в Закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и "дух на диалог" за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във