Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите стегнаха проектопрограма с 13 точки

Народното събрание ще заседава от 9 часа. В проекта за програма са седмицата, която предстои да бъде гласувана, са включени 13 точки.

Предвижда се изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно изнесени от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Депутатите ще гласуват искане за прекратяване правомощията на член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, внесено от Илко Желязков, както и на член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, внесено писмо от председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори с приложено заявление от Стефан Белчев. 

В дневния ред е и проект на решение за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание за 2021 г., който е внесен от Виктория Василева и група народни представители.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е повикан в  Народното събрание, за да отговори на въпроси относно:

-изграждане на национална детска болница (Вносители: Мая Манолова и група народни представители),

- подготовката, която се извършва в здравната система за посрещане на евентуален скок в заболеваемостта от Covid през есента и какви мерки предприема Министерството на здравеопазването за преодоляването на проблемите в ръководствата на лечебните заведения, дискутирани широко в последно време (Вносители: Георги Михайлов и група народни представители) и относно ваксинационната кампания срещу COVID-19 и готовността на здравната система за справяне с нова вълна на Sars-cov-2 (Вносители: Десислава Атанасова и група народни представители).

В залата ще има изслушване на служебния министър-председател Стефан Янев относно завареното от служебното правителстно финасово и икономическо състояние на държавата (Вносители: Корнелия Нинова и група народни представители) – точка първа за четвъртък, 29 юли. 

Предвидено е изслушванияе на заместник министър-председателя Атанас Пеканов на относно Плана за възстановяване и устойчивост, промените направени от служебния кабинет по плана и готовността за внасяне в Европейската комисия (Вносители: Мая Манолова и група народни представители) – точка втора за четвъртък, 29 юли.

Изслушване ще има и на двама министри:

-на икономиката Кирил Петков  относно "Българска банка за развитие" АД - състояние на банката и стратегия за развитието с основна мисия да помага на малките и средни предприятия (Вносители: Мария Капон и група народни представители) – точка трета за четвъртък, 29 юли.

-на транспорта, информационните технологии и съобщенията относно етапа на интеграция на електронни услуги в общинската и държавната администрация (Вносители: Юлиян Ненчев и група народни представители) – точка четвърта за четвъртък, 29 юли. 

Председателят и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще отговарят на въпроси относно разглеждане и утвърждаване на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода „горна граница на цени“ за регулаторния период 2022 – 2026 г. (Вносители: Мая Манолова и група народни представители) – точка пета за четвъртък, 29 юли.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде изслушан относно състоянието на нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на Република България за периода на служебното правителство (Вносители: Христо Терзийски, Маноил Манев и Младен Маринов, 23.7.2021 г.) – точка първа за петък, 30 юли.

Депутатите са предвидили и провеждане на парламентарен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във