Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите си обещаха да са по-разумни и по-диалогични

Сякаш този път ще го бъде новият, трети пореден за тази година парламент. Старите парламентарно представени партии говорят за диалог и призовават за разум. В първия ден на 47-ия парламент агресивните закани отстъпиха място на апели за конструктивна работа и взаимно уважение. Звънецът на пилотното заседание удари най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ". Той изрази радостта си, че вижда толкова много млади депутати в състава на новия парламент. И наистина в кулоарите на парламента се забелязва значителното подмладяване. Това се усеща и в цялостната обстановка. Голяма част от народните представители в най-голямата парламентарната група - "Продължаваме промяната" са именно млади хора. В поведението им си личи непринудеността и че са по-склонни да разговарят и да отговарят на въпроси. Именно млад депутат от ПП бе избран и за председател на парламента. Това е 34-годишният юрист Никола Минчев.

Различното в този парламент е също, че от първия му ден има известна яснота какви стъпки ще бъдат направени за съставяне на кабинет и четири от парламентарно представените партии вече работят за това. Държавният глава Румен Радев обяви, че още в понеделник ще свика партийните лидери на консултации за съставяне на правителство. А съпредседателят на "Продължаваме промяната" и очакван бъдещ премиер Кирил Петков призова депутатите да изпълнят с нов смисъл понятието народен представител. Той отново се обяви за нулева търпимост към кражбите и за истинско правосъдие.

Председателят на групата "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова обяви, че съпартийците ѝ ще бъдат миролюбива опозиция в парламента и ще дадат толеранс на евентуалното управляващо мнозинство. Малко необичайно е ГЕРБ да говори за смирение. Но поне в първия ден добрият тон е запазен. За толеранс към бъдещото правителство спомена и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова увери, че партията ще стори всичко необходимо за съставяне на стабилно и работещо коалиционно правителство. А интересен жест направиха от "Има такъв народ". Сценаристът Тошко Йорданов за трети път ще е председател на парламентарната група на партията, но не той прочете декларацията от името на групата. Вместо това словото бе произнесено от финансиста Любомир Каримански. "Точно в тази зала, в която се гласуват законите с мисъл за бъдещето, бих искал да покажем сговор, пристойно поведение и трудолюбие, подобаващо на високия морал и почтеност на народния представител", каза той. Тонът му напълно се различаваше от тона на предишните декларации на ИТН в 45-ия и 46-ия парламент.

Съпредседателят в оставка на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че има надежда за стабилно мнозинство дори с цената на компромис. Неговата декларация също звучеше много по-миролюбиво за разлика от декларациите му при откриването на предишните два парламента. Той увери, че няма да е министър.

По-агресивна беше декларацията на "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че той и колегите му ще се борят срещу задължителната ваксинация и ще защитят "българския национален интерес във втората българска държава в Европа – Македония." По-традиция се оказа, че най-малката парламентарна група има най-големи претенции и прави най-смели и популистки заявки. Може би защото няма много какво да губи. Депутатите от големите партии стъпват по тънък лед и засега дадоха знак, че малко са се вразумили.

На общата снимка на депутатите отново имаше липси. Тези, които си обещаха да работят заедно за просперитета на страната, и в този парламент не успяха да се организират дори за обща снимка. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във