Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще заседават под стъклен купол от септември догодина

Депутатите ще работят в нова пленарна зала през септември догодина. В момента се преустройва зала „Света София” в сградата на бившия партиен дом, която ще приюти народните избраници.

"Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и би трябвало да завърши в срок – в края на август догодина", каза инж. Николай Бациев пред "Дарик". 

Той обясни, че бъдещата пленарна зала ще е амфитеатрално разположена. Депутатските банки ще са в 12 реда, като денивелацията между най-долния и най-горния ред ще е 1,70 метра. Широчината на банките ще бъде около 90 см. Президиумът ще е долу, като там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премира и министрите.

Друга новост е, че са предвидени официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти. Депутатите ще заседават под стъклен купол.

Преди година Народното събрание обяви обществена поръчка за ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 млн. лв., с ДДС. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв. без ДДС.

Реконструцията на залата "Света София" трябваше да е готова за българското председателство на ЕС, но заради изгетлянето на графика на българското домакинство с половин година, залата ще бъде завършена чак когато то приключи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във