Банкеръ Daily

Във вторник

Депутатите ще заседават извънредно за увеличението на пенсиите

Парламентът ще заседава извънредно следващата седмица по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Целта е да не се стига до забавяне на обещаното увеличение на пенсиите от 1 юли.

Проектът на промени в бюджета на ДОО предвижда ръст с 10% и включване на COVID добавката от 60 лв.

Възможно е възрастните да получат увеличението със закъснение от месец – с пенсиите за август. Причината е, че актуализацията още не е приета от парламента на второ четене, а НОИ се нуждае от техническо време да преизчисли всички пенсии.

Българските пенсионери със сигурност ще получат увеличени пенсии през юли, увери пред журналисти в кулоарите на парламента Искрен Арабаджиев, депутат от „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. 

„Не се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене. В крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дни напред. Въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение на пенсиите с 6,1%. В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание“, обясни Арабаджиев за придвижването на процедурата по актуализацията на държавния бюджет. 

Графикът на комисията по бюджет и финанси ще се промени, че да можем да приключим с трите бюжета - НЗОК, ДОО и държавния бюджет до 29 юни. До 1 юли ще имаме актуализиран бюджет. Ще направя всички усилия, ще работим и в събота, така че да може във вторник да има извънредно заседание, на което може да се гледат бюджетите. Това пък заяви председателят на комисята по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански пред журналисти в Народното събрание. 

"Всякакви спекулации от страна на политици, такива, които не са експерти в областта на финансите, от страна на лидери на парламентарни групи, от страна на министри, че няма да бъде приет бюдежта са неистина", добави той. 

Каримански отбеляза, че може да има забавяне, но ще бъде в рамките на месец юли. 

"Националния осигурителен институт знае какви са предложенията за държавно обществено осигуряване. Имам потвърждение, че на база на двете нови внесени предложения, едното на ГЕРБ, другото на ДПС са разгледани от осигурителния институт. С предложението внесено от Министерски съвет стават три. Което предложение да бъде прието НОИ има готовност", уточни Каримански. 

"Самият бюджет беше внесен достатъчно късно, така ще много ясно беше с внасяването на бюдежата, че няма как в рамките на спазването на закона и спазването на всички процедури, този бюджет да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж от страна на опозицията, по-скоро самите управляващи се опитаха да направят така, че да изкарат опозицията виновна", заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Деница Сачева в Народното събрание. 

"Пенсионерите ще получат от 1 юли 6.1%, защото за днес е насрочена работната група, на която ще се гледат предложенията за пенсиите. Самият законопроект за ДОО ще се гледа във вторник, така че каквито и увеличения да бъдат приети, те ще могат да се изплатят или на друга дата през месец юли, или с пенсиите им за месец август", добави Сачева. 

По думите й изънредното заседание за двата малки бюджета е насрочено за вторник. 

"Това, което предложихме е 15% увеличение и добавката от 60 лв. да се запази до края на годината, като се трансформира като социална помощ 1 януари 2023 г. Шест месеца са достатъчно време тази добавка да бъде разделена от пенсиите и да бъде социална помощ за тези, които имат нужда от нея. Няма да има ощетени пенсиоенри", отбеляза Сачева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във