Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще влизат със зелен сертификат в парламента

Достъпът до сградите на парламента при обявена извънредна епидемична обстановка ще е със зелен сертификат. Това реши парламентът след около пет часа дебати. "За" предложението гласуваха 154 депутати, четирима се въздържаха. "Има такъв народ" и "Възраждане" не участваха във вота.

Проектът на решение за условията за достъп до сградите на Народното събрание беше внесен от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", но претърпя редакции в пленарната зала. Депутатите от ИТН не участваха и в нито едно от редакционните гласувания, те и техните колеги от "Възраждане" последователно поискаха прекъсване и на два пъти работата беше спряна за по 15 минути.

Според приетите правила, в сградите на парламента ще се влиза след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградите. Разходите за бързите антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на парламентарните комисии, администрацията на НС, както и за представителите на медиите ще се поемат от бюджета на парламента. Не бе прието предложението на Ива Митева от ИТН Народното събрание да поема единствено разходите за бързите тестове на журналистите. При струпване за бързи тестове народните представители няма да имат предимство.
Отпадна изискването администрацията на НС да съхранява резултатите от направените бързи тестове на територията на парламента до края на деня, следващ деня на взимането на пробите.

Правилата влизат в сила от 24 януари. Отхвърлено беше искането на ГЕРБ-СДС началната дата да е 10 януари.

От ДПС ще плащат тестовете на сътрудниците и служителите си, защото смятат, че трябва да бъдат равни с останалите хора, обяви след приемането на решението Йордан Цонев, зам.-председател на групата.

Дебатът

"Както преди малко министър-председателят каза, има умрели ваксинирани. Какво доказвате с този зелен сертификат, освен че има някакъв документ? Разбирам, че това ви е наредено. Разбирам и от кого ви е наредено. Как смятате да ни ограничите ние да изпълняваме задълженията си? Разбирате ли какво правите в момента? Предизвиквате гражданска война", заяви Елена Гунчева от „Възраждане”.

"Неспециалисти коментират медицински факти, но същите тези хора, когато имат нужда от лекар – отиват на лекар. Убеден съм, че не се лекуват сами", посочи Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

"Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате, ще ви запозная лично. Когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини", каза Александър Симидчиев от „Демократична България”.

"Ваксините в България имат около 92% ефикасност", отбеляза Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Ние продължаваме да работим така, както работеха предишните народни събрания и продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни", заяви Ива Митева от "Има такъв народ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във