Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще спират манипулирането на километражите на колите

Манипулирането на километражите на моторните превозни средства да се санкционира – това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени за разглеждане в Народното събрание. Един от вносителите – инж. Атанас Ташков, който разясни на среща с жители на район „Южен“, че целта на измененията е контрол и коректност на пазара на автомобили.

„Идеята е при годишния технически преглед да бъде въвеждана и информация за изминалите километри на МПС-то. Освен това се предвижда при всяко посещение в сервиз за ремонт, техническото лице да бъде задължено да нанася данните от километража“, обясни Атанас Ташков, който е член на Парламентарната комисия по транспорт.

Той разясни, че се работи в посока да бъде въведена обща регистрация на техническите прегледи в Европейския съюз.

„На първо място искаме да направим техническите прегледи валидни в целия ЕС – ако един автомобил е минал преглед в Германия, той да важи и в България, като това се отнася само за регистрираните автомобили“, каза още инж. Ташков.

Това касае основно собствениците на автомобили нов внос, тъй като на всеки автомобил, вкаран от страна от ЕС, ще може да се проследи историята и ще се видят реалните километри.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във