Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите ще си замразят заплатите, ама друг път

Само преди месец народни представители от всички парламентарни групи обясняваха пред репортерските микрофони, че от солидарност към електората, ще замразят заплатите си за определен период от време. Управляващи и опозиция бяха изненадващо единодушни, че нямат нужда от по-високи заплати. Ето какво обявиха в парламента представители на политическите сили на 6 февруари:

ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати от 1 февруари до 31 юли, когато е краят на сесията преди лятната ваканция, съобщи пред журналисти Димитър Главчев.

Не смятаме, че това е популизъм, чувстваме се неудобно от повишението на заплатите, при положение, че ефективността на парламента е на това ниво, коментира той и припомни, че увеличението е с 354 лева при 340 лева минимална заплата например.

Ако питате за личното ми мнение, да – ще замразим депутатските заплати, каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова във връзка с предложението на ГЕРБ.

От "Атака" биха подкрепили предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати от 1 февруари до 31 юли, каза пред журналисти народният представител от групата Деница Гаджева.

"Бихме подкрепили това предложение", коментира тя. Гаджева припомни, че "Атака" е била и за премахване на субсидията за партиите. Заплатите на депутатите са достатъчно високи, ние можем да живеем с тях, каза Гаджева.

Бре, каза си тогава народът, какви лишения търпят народните представители, само и само да са солидарни със своите избиратели. Вярно, едно замразяване на депутатски заплати няма да облекчи бюджета кой знае колко, но пък важен е жестът. Оказа се обаче, че изявленията на парламентаристите са като в култовия български филм „Куче в чекмедже“, където момченцето-главен герой философски заключи : “Тате ще ми купи колело, ама друг път“.

Ето какво казва по въпроса в интервю днес председателят на Народното събрание Михаил Миков:

„Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм“.

Е, разбираме че замразяването на депутатските пари е популизъм. А, както знаем, народните представители никак, ама никак не обичат популистки изказвания или да приемат популистки закони. Нито от законопроекта за банките, нито от предложенията за търговските вериги, да не си и помислите, че лъха и грам популизъм. Политиците хич не обичат популистки заигравания и въобще не си го позволяват. Най-вече, когато се отнасят до доходите им. Точка по въпроса.

И така, за януари депутатите взеха по 354 лв. отгоре. Към тази сума се прибавят и добавките за стаж, участие в комисии и шефски постове в Народното събрание и общото възнаграждение на някои надхвърли 3000 лв. За февруари пък парите им са с 561 лв. отгоре, тъй като вече са излезли нови данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Стана ясно също, че сумата ще бъде актуализирана още веднъж за мартенската заплата, защото през април ще има нови данни за средната работна заплата в страната.

Също така председателят на парламента напомни, че с парите на депутатите са вързани и тези на президента, премиера, министрите, конституционните съдии и още 26 висши поста и „не е нормално да не действат универсалните правила - щом националната статистика отчита ръст в доходите, това да се отразява на всички”. С други думи, заради избраниците може да страдат с мизерни заплати и куп още висши държавни чиновници. Бива ли така?

Въобще, никакви популистки мисли не бива и да минават през главите на депутатите. Особено, що се отнася до заплатите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във