Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще решат да се предостави ли военната помощ на Украйна

Депутатите се събират на първото редовно заседание след великденската ваканция. А в 15:30 ч. започва и извънредно заседание. Извънредните теми са две - газовата криза и военната помощ за Украйна. Предвидено е изслушване на премиера Кирил Петков, както и на министъра на енергетиката Александър Николов. Депутатите ще чуят доклад на директорите на енергийните дружества, както и на спецслужбите.

Втора точка в програмата е решението за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна. Според проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание, в пленарната зала трябва да се разгледат три проекта - на "Продължаваме Промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ-СДС. 

Внесеното в парламента проекторешение на "Продължаваме Промяната" предвижда Народното събрание да даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и на енергийната и продоволствена сигурност на страната. В него е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, хуманитарна и финансова помощ. Предвижда се помощта да бъде според нуждите на украинската страна и съобразно нашите възможности. В подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, да бъдат взети законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до трайното им завръщане в Украйна.

Проектът на "Демократична България" предвижда Народното събрание да възложи на кабинета да окаже военнотехническа помощ на Киев. Правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения, предлагат от ГЕРБ-СДС. В същото време Министерският съвет да започне разговори със съюзниците ни от НАТО и ЕС за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във