Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще разследват случая с починало онкоболно дете

Здравната комисия в парламента ще разследва случая, при който почина онкоболно дете в Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", след което от болницата са поискали близките на детето да заплатят 14 хиляди лева за лечението му.

В декларация от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Михайлов настоя в парламента да бъдат извикани директорите на Здравната каса и на Медицинския надзор. "Като 20 години прекарал съдбата си между тези деца, за мен това не само е нелепо, но и чудовищно", заяви той. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова опозицията да не използва случая за политически цели и увери депутатите, че предстои изслушване в комисията по здравеопазване на всички, свързани със случая. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред, каза тя и поясни, че е инициирала изслушване в комисията по здравеопазване и то е в ход.

Припомняме, че починалата в ИСУЛ Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия за няколко месеца. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента, които са използвани за лечението на детето им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във