Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще работят без заплати по време на извънредното положение

Пълен обрат настъпи при обсъжданията за размера на депутатските заплати в края на дългия заседателен ден на парламента. След като сутринта два часа спориха по въпроса и приеха да замразят заплатите си на нивото от декември 2019 г., т.е. малко над 3700 лв., изненадващо вечерта заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов предложи народните представители да работят без възнаграждение по време на извънредното положение. По неофициална информация това се прави по личното нареждане на премиера Бойко Борисов.

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.  

Освен за народни представители, мярката ще важи още за министрите и политическите им кабинети, както и за председателите на държавни и изпълнителни агенции. Идеята депутатите да даряват цялото си възнаграждение срещна одобрение в парламентарните групи на „Воля” и „Обединени патриоти”.
„Горд съм от това решение”, коментира лидерът на Воля Веселин Марешки, който по-рано днес настояваше депутатската заплата да бъде приравнена на минималната за страната, която в момента е 610 лева.

Депутатът от НФСБ Борис Ячев също изрази задоволство от решението на коалиционните партньори. Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент”, каза той от трибуната. По-рано през деня партията на Валери Симеонов надцака всички като предложи именно това – депутатите да работят без заплати по време на извънредното положение. Колегата му Валентин Касабов пък призова примерът на депутатите и министрите да последва и президентът Румен Радев.

Според новите правила за работа на Народното събрание  в периода на извънредното положение депутатите гласуват на две групи, за да не се събират много хора в пленарната зала. Първата група, в която влизат народните представители от "БСП за България", ДПС, „Воля“ и „независимите“, обявиха единодушно, че са "За" предложението.

По-късно трябва да гласуват и втората група депутати – тези от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Те също се очаква да бъдат „за“ и така предложението ще бъде прието. Което означава, че депутатите, министрите, политическите им кабинети и шефовете на агенции няма да получават възнаграждение от 1 април до 13 май. Парите ще се превеждат по сметката на здравното министерство.

В крайна сметка по късна доба всичките присъстващи 170 депутати гласуваха "за" предложението, направено от Красимир Ципов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във