Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще получават заплатите си само по банков път

Народните представители ще получават своите основни и допълнителни възнаграждения по банков път. Това бе записано в правилника за дейността на парламента по предложение на "Продължаваме промяната". От друга страна обаче, средствата в размер на 2/3 от заплатата, които са допълнителните възнаграждения на депутатите ще се получават по банков път само ако председателите на парламентарните групи решат това.

Темата за начина, по който се изплащат възнагражденията на законотворците, в последните дни стана дискусионна. Всичко се завъртя позиция на депутата от "Демократична България" Иван Димитров. Димитров се позиционира като противник срещу предложението заплатите на депутатите да се получават само по банка. Около името на Димитров се разшумя, заради твърдения, че е излъгал, че няма банкова сметка, а после се оказало, че има. Имал и кредит, което декларирал пред КПКОНПИ, но заради задължения сметката му била запорирана.

Настимир Ананиев от ПП смята, че с решението да получават средствата си по банков път, депутатите щели да излязат на светло.

Въпреки че предложение бе прието, Ананиев бе контриран и от коалиционните си партньори, и от опозиционни депутати. Например Любомир Каримански от ИТН обясни, че банков път не означава прозрачност, тъй като има банкова тайна. Каримански разясни и че Народното събрание е бюджетна организация и не може да става дума за сиви пари и Сметната палата може да прави проверка.

От ГЕРБ пък подчертаха, че народните представители обявяват доходите си пред КПКОНПИ и дори без специален текст и досега парите масово се получавали по банков път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във